ACUM:
22.00
Grădina de... sunete (R)
Marea muzică, dincolo de cuvinte: într-o grădină paradisiacă.
Urmează: 0.00 Nocturn jazz Portrete ale celor mai importanți oameni din jazz.
Apoi: 0.55 Imnul de stat

Arhivă : Cronici Înapoi

Recital de muzică românească pentru pian și flaut organizat de ICR Berlin

Publicat: joi, 12 Mai 2016 , ora 16.18

Marți, 10 mai 2016, a avut loc la Berlin un recital cameral organizat de Institutul Cultural Român. Susținut de pianista Mădălina-Claudia Dănilă și de flautistul Cătălin Oprițoiu, concertul a inclus trei lucrări pentru pian și trei pentru flaut solo, precum și un duo pian-flaut, semnate de compozitori români contemporani: Roman Vlad, Horia Șurianu, Violeta Dinescu, Ulpiu Vlad, Ghenadie Ciobanu, Gabriel Iranyi și Irina Hasnaș, care a și realizat prezentarea concertului.

Varietatea tehnicilor componistice pe de o parte și apartenența la aceleași rădăcini de etos muzical pe de alta au fost coordonatele recitalului, aflat sub genericul "Compozitori români în context european". Interesant pentru publicul berlinez a fost așadar alternarea unor opusuri publicate în decursul ultimelor 3 decenii, timp în care nivelul de complexitate a scriiturii și posibilitățile tehnice ale celor două instrumente au fost depășite succesiv. Cu atât mai mult trebuie consemnat meritul pianistei Mădălina-Claudia Dănilă, absolventă anul trecut a Universității de Muzică din București, pentru finețea detaliului sonor și bogăția imaginației în arcurile mari arhitectonice. La rândul său, flautistul Cătălin Oprițoiu, actualmente lector universitar în cadrul aceleiași instituții academice, a dat dovadă atât de stăpânirea celor mai diverse procedee tehnice, cât și de maturitate a viziunii interpretative. Aceste performanțe sunt cu atât mai notabile cu cât au avut loc, să nu uităm, în prezența în sală a câtorva dintre compozitorii de pe afiș. Nu știu cine au fost mai emoționați, interpreții (știind că sunt "monitorizați" la fiecare notă de către creatorii înșiși) sau compozitorii (nu de puține ori plăcut surprinși de nota personală a interpreților); cert este că atât Violeta Dinescu precum și Gabriel Iranyi au urmărit concertul cu o intensitate deosebită, și - ceea ce nu este puțin! - o lacrimă în colțul ochiului.

Recitalul de la Berlin a fost cel de-al treilea popas al unui turneu care a început la București la Muzeul Enescu în data de 4 mai și a continuat la Institutul Cultural Român de la Paris în 7 mai.

Din Berlin pentru Radio România Muzical,
Ana-Maria Orendi