Arhivă : Cronici Înapoi
AUDIO. A început o nouă ediție a Festivalului 'Chei'
Duminică, 3 aprilie 2016, în Studioul "Mihail Jora" al Radiodifuziunii Române, a avut loc primul eveniment dintre cele propuse anul acesta de programul Festivalului "Chei", organizat de Universitatea Națională de Muzică din București.
În fața unui public poate nu suficient de numeros, și-au dat concursul orchestra studențească "Universitaria", coordonată de conf. univ. dr. Alexandru Ganea, și Corul Universității Naționale de Muzică din București, sub bagheta profesorului și dirijorului lor, Mihail Diaconescu. Alături de ei, s-au remarcat, în ipostază solistică, soprana Andreea Blidariu și baritonul Alexandru Constantin.
Programul concertului inaugural a fost unul complex și, totodată, divers. S-a constituit, în prima jumătate, din uvertura operei "Forța destinului" de Giuseppe Verdi și din șapte fragmente muzicale, selectate din primele două suite "Romeo și Julieta" de Serghei Prokofiev. Finalul s-a derulat într-o atmosferă solemnă, izvorâtă din sonoritățile "Recviemului" de Gabriel Fauré.
La pupitrul dirijoral s-a aflat Konrad von Abel, un muzician de origine germană, care a studiat și s-a aflat timp de foarte mulți ani în preajma lui Sergiu Celibidache, fiind, în continuare, un important promotor al fenomenologiei muzicale. Dirijorul ne-a împărtășit câteva impresii privind colaborarea sa cu studenții Universității Naționale de Muzică din București:
"În primul rând, este întotdeauna o reală plăcere să lucrez cu oameni tineri. Ceea ce le este specific acestora este faptul că au foarte multă deschidere și că nu și-au format încă propriile obiceiuri. Pe de altă parte, ei au foarte multe de învățat în privința muzicii, a integrării într-o orchestră. De asemenea, la nivelul disciplinei artistice au destul de mult de învățat, dar se află aici tocmai în acest scop, așa că a fost minunat să lucrez cu ei și să încerc să îi îndrum către un alt stadiu de înțelegere. Numai în aceste condiții muzica poate crește."
În sală s-a aflat și soprana Bianca Manoleanu, totodată și profesor îndrumător al celor doi soliști. Aceasta și-a exprimat aprecierea față de implicarea și entuziasmul de care au dat dovadă tinerii muzicieni:
"Concertul, în întregimea lui, este un concert-lecție. S-a văzut și în concert ceea ce au lucrat în timpul acestei săptămâni de stagiu. Au învățat să cânte, atât la instrument, cât și vocal, moale, rafinat, cu emoție interioară. Aceste lucruri nu au existat peste tot în mod egal, mai ales în ceea ce privește prima parte, însă la Fauré au arătat o mare măiestrie și copiii din orchestră au acompaniat minunat."
Cea de-a opta ediție a Festivalului "Chei" va continua pe durata a două săptămâni și va cuprinde evenimente felurite, de la concursuri studențești și simpozioane, până la recitaluri camerale, spectacole de operă, concerte simfonice și chiar de muzică pop și jazz.