Arhivă : Cronici Înapoi

AUDIO. Prima ediție a evenimentului 'Opera FANtastica' - cu soprana Nelly Miricioiu

Publicat: vineri, 1 Aprilie 2016 , ora 14.40
Joi, 31 martie 2016, a avut loc în Salonul Cherchez al Muzeului Național Cotroceni primul eveniment înscris în seria Opera FANtastica, organizat de Fundația Calea Victoriei. Seara, condusă cu subtilitate de colega noastră Luminița Arvunescu, chiar a pus accent pe ideea de 'fan', atât de clar evidențiată în titlul manifestării. A fost un eveniment dedicat în exclusivitate iubitorilor operei și a artiștilor care au făcut o carieră impresionantă pe marile scene ale lumii. În centrul atenției s-a aflat, bineînțeles, invitata serii, soprana Nelly Miricioiu, care își sărbătorea și ziua de naștere. Artista a oferit audienței un spectacol complet: cântând, depănând amintiri și intrând în dialog deschis cu cine a dorit. Am putut asculta lieduri românești de la începutul veacului trecut, dar și opusuri de Donizetti și alți autori. Nelly Miricioiu a avut, după părerea mea, un moment în care și-a dovedit măiestria pedagogică, atunci când a exemplificat un fragment muzical cântat în stil belcanto, în comparație cu alte stiluri. Cu mult rafinament a reușit să clarifice multora din audiență ce este belcanto-ul, un concept foarte ambiguu de multe ori.

În sală s-a aflat și muzicologul Mihai Cosma, consultant artistic la Opera Națională București. Iată ce ne-a spus despre eveniment:

"O seară specială. A fost pentru prima dată când am avut ocazia să fiu aproape de Nelly Miricioiu, una dintre artistele care a reprezentat la cel mai înalt nivel arta românească peste hotare și m-am bucurat să descopăr dincolo de o personalitate a artei cântului, o ființă de o căldură umană deosebită și de o generozitate cu totul specială. Și, tot pe această linie, a generozității și a plăcerii de comunicare, pot să spun că mă bucur că în cadrul acestei prezențe a dumneaei în România în aceste zile nu va ocoli Opera Națională București și că studenții Conservatorului bucureștean, întâlnindu-se cu câțiva dintre cei mai talentați tineri pentru a le spune câteva secrete de care au atât de mare nevoie."

Desigur, seara a fost una cu adevărat emoționantă și iată ce ne-a spus la final despre această experiență, soprana Nelly Miricioiu:

"N-am cuvinte! Nu m-am așteptat! Luminița Arvunescu, care este cea vinovată de toate întâmplările care s-au petrecut în toată săptămâna aceasta m-a întrebat: Ai cumva așteptări? Să nu cumva să fii dezamăgită. Și am spus: Nu, nu am nici un fel de așteptări. Eu am trecut prin momente cu așa de multe dezamăgiri până acum, că n-am vrut să mai am încă o nouă rană. A fost un fel de ultimă tentativă pentru mine ca să mă regăsesc și nu este faptul ă toată lumea mă laudă, nu e vorba despre asta, că eu n-am cultul personalității, dar am simțit sufletele lor că vibrau cu mine și mai ales când cântam."

Reportaj realizat de Radu Mihalache