Arhivă : Cronici Înapoi

AUDIO. Legends of jazz la Sala Radio

Publicat: vineri, 1 Aprilie 2016 , ora 14.01

Un prezentator, un cvintet și două legende ale jazz-ului, evocate desigur într-un tribut muzical. S-a întâmplat joi, 31 martie 2016, la Sala Radio, în cadrul bine pus în pagină de Jazz Syndicate Live Sessions: "Legends of jazz - Charlie Parker and Dizzy Gillespie Tribute". Ar fi trebuit să aibă loc la o săptămână după tragicul eveniment de la Colectiv, însă contextul a determinat anularea concertului ce implica o echipă internațională. Acum tema a revenit, dar într-o strălucită configurație autohtonă: Cătălin Milea - saxofon, Sebastian Burneci - trompetă, Sorin Zlat - pian, Adrian Flautistu - contrabas și Laurențiu Zmău - baterie. Cei cinci ne-au oferit un concert energetic - un be-bop adaptat anilor 2000, cu improvizații autentice, efecte de sampling, virtuozități incendiare și un feeling care ne face să gândim foarte frumos despre noua generație a jazz-ului românesc.

Dar ce ne-a declarat trompetistul Sebastian Burneci, înainte de concert: "Am pregătit tot felul de piese tribut celor doi giganți ai jazz-ului pe care, sigur, le interpretăm în stilul nostru și așa cum am ajuns noi să asimilăm arta celor doi. Dar, cu siguranță, va fi o seară foarte frumoasă."

Ce reprezintă muzica lui Dizzy Gillespie acum, după 70 de ani de când a fost compusă?

"O sursă enormă de inspirație și o experiență intensă de fiecare dată."

Așadar ne-am delectat cu muzică semnată Charlie Parker și Dizzy Gillespie - de la Parker's mood, Bird's work, The mooche, la "A night in Tunisia" și Relaxin at Camarillo, piese interpretate într-un iureș de ritm, energie, decibeli, cu excepția baladei Laura, propuse de pianistul Sorin Zlat. I-am admirat pe toți cei cinci protagoniști și dacă timpul permite, am adresa fiecăruia câte un cuvânt. La Sala Radio, aseară am ascultat un trompetist care are focul sacru, un pianist care acoperă întreaga claviatură cu solo-urile sale debordante - o încântare pentru orice iubitor de jazz, o baterie care s-a dezlănțuit la propriu la final, un contrabasist impecabil și un saxofonist a cărui experiență pe scenele de jazz olandeze se face simțită, susținându-și discursul nonșalant și cu clasă.

Cătălin Milea: "Mă bucur că pot să fac genul acesta de concert aici, în România. Cumva, există tendința asta a muzicienilor de jazz în mod special să-și copieze idolii, dar în seara concertului Charlie Parker & Dizzy Gillespie Tribute n-am încercat să fac asta pentru că nu prea se poate. Trăim în 2016 și a încerca să cânți ca-n 1950 e aproape imposibil. În primul rând erau alte concepții, alte mentalități, exista un alt background cultural, deci, cumva, totul suna diferit. A-ți propune să imiți ceva e cred că un efort inutil și mi se pare mai interesant să vrei să aduci ceva unui lucru care deja a fost făcut și săi dai o altă formă… și asta am încercat noi, prin aranjamentele noastre, prin faptul că nu suntem americani, suntem români."

Reportaj realizat de Marina Nedelcu