Arhivă : Cronici Înapoi
AUDIO. Stagiunea de marți seară - 29 martie 2016
"A fost fondat în primul an în care eu am ajuns la Berlin, deci în 2015, și am căutat un nume rapid. Fiind muzicieni, primul lucru care ne-a venit în minte a fost Presto. Așa că am rămas la Duo Presto și funcționăm în formația asta din decembrie. S-au adunat câteva concerte aici la Sala Mică, doar solo, și m-am gândit că ar fi frumos, ar fi o oportunitate și pentru Mao Konishi, care mai vrea să vină în România pentru concursuri și pentru câteva masterclassuri, să vină să cunoască Filarmonica, să cânte aici, să cunoască publicul. Am zis de ce nu, dacă programul ne permite să ajungem..."
Cu siguranță numele Dariei Tudor, muziciană cu personalitate care la numai 9 ani concerta alături de Orchestra de Cameră Radio, a atras un public numeros, în 29 martie, Sala Mică a Ateneului Român devenind neîncăpătoare pentru cei veniți să asculte trei sonate importante pentru vioară și pian:
"Propunerea inițială Kreutzer a fost a profesorului nostru de muzică de cameră și am zis provocare, bine facem Kreutzer. După Kreutzer pe care l-am cântat pentru prima dată în decembrie, am zis ei, dacă asta a ieșit, hai să facem ceva ce chiar ne va folosi pe viitor și am continuat cu Franck, iar apoi am zis OK România, merită să facem un Enescu, ea a hotărât să fie prima sonată."
Violonistă cu un palmares important, cum o descrie fișa biografică, Mao Konishi a fost în mare parte depășită de lucrările interpretate. Am perceput o inegalitate între cele două muziciene: o pianistă - Daria Tudor - stăpână pe ea, cu o tehnică foarte bună, cu intuiție creatoare și forță expresivă, o muziciană matură care știe să-și asculte partenera de scenă și o violonistă - Mao Konishi - care mai are de lucrat, în primul rând intonațional și după aceea la calitatea sunetului, la creionarea unui discurs muzical coerent. Sigur, cele două muziciene s-au încumetat la un program dificil, iar efuziunile lor tinerești au fost apreciate de un public entuziast în care l-am regăsit și pe renumitul violonist Sherban Lupu:
"Am avut plăcerea să ascultăm în seara asta două tinere foarte talentate, care au cântat un program într-adevăr foarte dificil, din punct de vedere muzical, Sonata de Franck, Sonata de Beethoven "Kreutzer". Tinerețea și entuziasmul lor au prins și la public și vreau să le laud pentru efort."