Arhivă : Cronici Înapoi

AUDIO. Gala Concursului National de interpretare 'Ada Ulubeanu'

Publicat: luni, 21 Martie 2016 , ora 11.48
În perioada 27-29 februarie 2016 s-a derulat, sub atenta organizare a Fundației "Remember Enescu" ediția a VI-a Concursului National de interpretare "Ada Ulubeanu", sub atenta organizare a Fundației Culturale "Remember Enescu". Competiția a adunat anul acesta peste 80 de concurenți la secțiunile "pian", "acompaniament" și "muzică de cameră". Ieri, 17 martie 2016, în Sala Mică a Centrului Național de Artă Tinerimea Română, a avut loc concertul de gală al Concursului, prezentat de prof. Mihaela Tomescu, în care publicul a putut asculta laureații celor trei secțiuni.


În deschiderea galei, ne-au împărtășit câteva impresii de final la ediție, doamna profesor Mihaela Tomescu, în calitate de organizator:

"În cadrul celei de-a VI-a ediții a Concursului Național de Interpretare "Ada Ulubeanu", prezența a fost numeroase, dar nu numai, a fost și foarte calitativă, apreciată de un juriu de mare ținută. Ne-am pregătit să recompensăm laureații la acest concurs cu premii în bani, cu partituri, CD-uri, cărți și, în mod special, cu invitații pe marile scene ale țării."

Și doamna prof. univ. dr. Lavinia Coman, membră a juriului pentru secțiunea pian:

"Eu sunt foarte entuziasmată de această întâlnire muzicală. Este o reuniune de talente, de muncă, de persoane dedicate culturii, artei, frumosului. Și aceste activități fac extraordinar de bine, oriunde apar ele, luminează locul și înseninează sufletele. Aici este o cantitate de creativitate pe unitatea de loc, incredibil de mare. De aceea sesisez, cu fiecare ediție, un nou progres, un număr mai mare de copii care se înscriu și o diversificare a probelor."

În sală a fost prezentă și pianista Camelia Pavlenco. Aceasta a oferit, ca premiu cel mare, un tablou îi poartă semnătura și ne-a vorbit cu emoție despre pianista Ada Ulubeanu, pe care a cunoscut-o îndeaproape:

"Ada Ulubeanu a fost o pianistă foarte onestă, foarte echilibrată. În munca sa didactică cu elevii, le-a insuflat tot aceleași calități. Pianistă și soprană, primul meu recital de canto l-am susținut cu Ada."

În recitalul de gală, au putut fi ascultați tineri pianiști provenind din cadrul șolilor și liceelor de muzică din capitală, dar și studenți ai Universității Naționale de Muzică din București. Premiile cele mari au fost acordate după cum urmează: trio-ului alcătuit din Cosmin Pătrana, la pian, Ciprian Melente, la clarinet, și Constantin Borodin, la violoncel, la secțiunea muzică de cameră, pianistului Gabriel Gîțan la secțiunea acompaniament și duo-ului format din Andrei Petrache și Andrei Olaru, la secțiunea pian la 4 mâini.


Andrei Petrache este, totodată, și căștigătorul trofeului la secțiunea pian solo:

"Acest tablou este ceva deosebit. Nu întâlnești la orice concurs așa ceva. Mă bucur mai mult decât pentru un premiu.

Ana Diaconu