Arhivă : Cronici Înapoi
Angèle Dubeau și ansamblul cameral 'La Pietà' pe scena Ateneului Român
Duminică, 13 martie 2016, violonista de origine canadiană, Angèle Dubeau, a revenit pe scena Ateneului Român după 32 de ani de absență, de această dată, însoțită de ansamblul cameral feminin pe care l-a fondat în anul 1997, "La Pietà".
Concertul a stat sub semnul stilului minimalist, aducând în fața publicului lucrări ale unor nume cu ecouri puternice în muzica clasică contemporană. Astfel, vorbim despre compozitorul italian Ludovico Einaudi, ale cărui lucrări s-au auzit pentru prima dată pe o scenă românească, despre Philip Glass, Arvo Part, Michael Nyman, Marjan Mozetich și Maxime Goulet. În plus față de lucrările acestor compozitori, Angèle Dubeau și-a surprins publicul cu două bisuri, aplaudate cu entuziasm: binecunoscuta melodie americană "What a wonderful world" și "Rapsodia română nr.1" din creația lui George Enescu.
Angèle Dubeau s-a referit în câteva cuvinte la experiența trăită în România în urmă cu mai bine de 30 de ani, când a decis să studieze la București, sub îndrumarea regretatului violonist și pedagog Ștefan Gheorghiu. Cu vădite emoții, violonista s-a adresat cu recunoștință soției acestuia, care era prezentă în sală:
"Doresc să salut prezența în sală a doamnei Gheorghiu. Dumneaei m-a întrebat adesea de ce am ales să vin în România. Răspunsul este unul foarte simplu. Am venit pentru un român, pentru un om, pentru domnul Ștefan Gheorghiu. Faptul că sunt violonista de astăzi se datorează soțului dumneavoastră și lucrurilor pe care le-am învățat de la dumnealui. Vă sunt și dumneavoastră, în egală măsură, recunoscătoare. Sunteți o femeie rafinată și generoasă. M-am simțit tratată ca un membru al familiei și pentru aceasta vă mulțumesc."
O altă surpriză plăcută pentru publicul bucureștean a fost prezența pe scenă a unei interprete de origine română, anume violista Andra Giugariu. Aceasta ne-a vorbit despre "La Pietà" și despre emoția de a cânta acasă:
"E un ansamblu care îmi place. Evident că avem un dirijor care este Angèle, dar care dirijează cântând. Trebuie să avem chimie, complicitate, să ne ascultăm 200%, să avem contact vizual, dar și auditiv, până să ne și înțelegem bine. Trebuie, pentru că fără dirijor, nu se poate altfel. A fost foarte emoționant și am venit cu inima mare de tot. Mă simțeam ca acasă, ca la început când am plecat."
Angèle Dubeau a cântat la vioara Stradivarius "Des Rosiers", care datează din anul 1733, iar faimosul instrument a mai putut fi ascultat și în cursul dimineții de astăzi, în cadrul unui concert umanitar susținut la un cămin de copii din București. Mai multe detalii despre inițiativa celor două concerte aflăm de la directorul executiv al "Societății Muzicale", Norela Costea:
"Angèle Dubeau face un turneu în mai multe țări și, inițial, nu era în program să vină și în România. Datorită faptului că este luna francofoniei și pentru că și ele se aflau în apropiere, Ambasada Canadei a luat legătura cu noi și am început să ne ocupăm de acest proiect. Au fost, practic, două concerte organizate cu ocazia aceasta."