Arhivă : Cronici Înapoi

AUDIO. 'Primăvara Magică' la Ateneul Român cu Orchestra Română de Tineret

Publicat: duminică, 13 Martie 2016 , ora 13.18

Un nou concert din seria "Primăvara Magică" și un nou succes al Orchestrei Române de Tineret. Ansamblul condus de Cristian Mandeal a evoluat sâmbătă, 12 martie 2016, sub cupola Ateneului Român, publicul având de această dată bucuria de a-l asculta în postură solistică pe violoncelistul Andrei Ioniță, câștigătorul Concursului Internațional 'Ceaikovski' din 2015.

Cele "Trei dansuri românești" de Theodor Rogalski i-au pregătit pe cei din sală, una care s-a dovedit a fi neîncăpătoare, pentru Variațiunile pe o temă rococo de Piotr Ilici Ceaikovski, iar versiunea tânărului Andrei Ioniță a fost răsplătită cu ropote de aplauze. Iată ce a declarat violoncelistul, după concert:

"Dacă țin bine minte, prima dată când am cântat cu orchestra, ca solist, a fost chiar în sala Ateneului Român, chiar cu Variațiunile rococo. Avem vreo 14 ani atunci și… da, a fost foarte nostalgic, dar, în același timp, am vrut să-mi exprim bucuria de a cânta publicului român și să le împărtășesc ceva din energia mea și din energia muzicii până la urmă, în povestea lui Ceaikovski. A fost o mare, mare plăcere să colaborez cu un ansamblu tânăr. Am putut comunica pe niște lungimi de undă mai apropiate."


Prezentă în sală a fost și Ani Marie Paladi, profesoara lui Andrei:

"L-am urmărit cu mari emoții, nu pentru că n-aș fi sigură pe ceea ce face Andrei, ci pentru că sunt mulțumită că Andrei a revenit să cânte în Ateneul Român și pentru români, pentru noi."

Cea de-a doua parte a programului a fost dedicată exclusiv ansamblului simfonic. Preludiu și Moartea Isoldei din opera "Tristan și Isolda" de Richard Wagner și Suită din "Cavalerul Rozelor" de Richard Strauss au fost partiturile care au completat o nouă seară de "Primăvară Magică", oferită de Orchestra Română de Tineret.

În publicul de la Ateneul Român s-au regăsit și personalități care ne-au vorbit despre acest concert. Primul dintre ei este Victor Opaschi, Secretarul de stat la Secretariatul pentru Culte:

"A fost o seară absolut minunată. Sigur, marea surpriză nu a fost orchestra, pe care noi, melomani, nemelomani, o știm de vreo șapte ani foarte bine - cel puțin eu cred că n-am lipsit la nici un concert al lor. Marea surpriză, tânărul violoncelist Andrei Ioniță este absolut formidabil. Cred că am ascultat în ultima jumătate de secol aproape toți marii violonceliști ai lumii cântând Concertul rococo - Ceaikovski. M-a emoționat atât de mult Andrei Ioniță încât nu pot să-mi revin, pur și simplu. Îi doresc mult succes."

Andrei Dimitriu, Directorul Filarmonicii "George Enescu":

"Entuziasmul tinerilor provoacă o stare de extaz la public. Piesele - alese înțelept, pentru publicul care era în seara aceasta. E nevoie din când în când de un demers artistic tonic. Ceea ce au făcut Orchestra de Tineret astăzi și maestrul Mandeal în acest sens îl percep eu."

Diego Brasioli, Ambasadorul Italiei la București:

"A fost un concert foarte bun, susținut de, consider eu, una dintre cele mai bune orchestre din România, dar și din lume. Mă bucur să văd și să aud tineri entuziaști cântând la un asemenea nivel pe această scenă. Andrei Ioniță, deși este foarte tânăr, este deja un nume mare. Am avut plăcerea de a-l asculta deja de câteva ori. Cea mai bună parte a serii a fost acest Ceaikovski."

Și dirijorul Florin Totan:

"Eu am venit în primul rând pentru orchestră, pentru că pentru mine aceste concerte ale Orchestrei Române de Tineret sunt o sărbătoare. Realmente mă face fericit această orchestră."

Reportaj realizat de Lucian Haralambie