Arhivă : Cronici Înapoi

AUDIO. Concert Enescu la Bruxelles, sub bagheta maestrului Lawrence Foster

Publicat: luni, 29 Februarie 2016 , ora 10.44

O seară emoționantă la Palatul de arte frumoase din Bruxelles - așa-numitul Bozar - când, sub bagheta maestrului Lawrence Foster, a fost interpretată de către Orchestra Națională a Belgiei "Rapsodia română" de George Enescu. Este o premieră pentru Orchestra Națională a Belgiei când cântă într-o astfel de formulă "Rapsodia română" de George Enescu. Marele dirijor Lawrence Foster, provenind din părinți evrei originari din România, dirijor de talie mondială, a devenit celebru pentru înregistrările integrale ale operei muzicale a lui George Enescu la case de discuri cu renume pentru muzica clasică mondială EMI, Erato și Claves. A fost directorul artistic al Festivalului "George Enescu" de la București în perioada 1998-2001, al cărui coorganizator a fost și Radio România.

Declarațiile dirijorului Lawrence Foster

Maestrul Lawrence Foster, după concert, într-un interviu pentru Radio România:

"Toată lumea spune că muzica lui Enescu este suflet românesc înveșmântat în haine franțuzești. A fost influențat de profesorii săi francezi, dar, desigur, există mereu acolo, în el, un element românesc - armonie, iluzie. Se simte că el nu a părăsit sufletește niciodată țara sa, deși a plecat la un moment dat în Franța. Iubesc muzica lui. Este o provocare. Este dificilă. Simfoniile lui sunt extrem de complexe. Este fantastic!

Profit de această ocazie să-mi exprim condoleanțele și regretul pentru un alt compozitor român, despre care am aflat recent că a murit - Pascal Bentoiu, care mi-a fost prieten și căruia i-am cântat operele."

L-am întrebat pe maestrul Lawrence Foster ce părere are despre Orchestra Națională Radio?

"Pe vremea când am condus festivalul, nu erau la fel de buni ca acum. Nu mergea prea bine, dar acum le-am ascultat înregistrările. Orchestra Radio este cea mai bună din București, pentru că au repertoriu foarte bun, pentru că au un public extraordinar și sunt în serviciul public - lucruri pe care alte orchestre din București nu le au, așa cum sunt Opera sau Filarmonica."

Păreri din public

"După eveniment cred că ați auzit ropotele aplauzelor, standing-ovations și bisurile. 1400 de spectatori care au aplaudat minute în șir… ce mai poate fi spus acum, la final de concert. O seară superbă, un program minunat. Enescu se cântă rar la Bozar, se aude rar, dar a fost într-adevăr un regal muzical și ne-am bucurat să fim parte a acestei producții. A fost foarte frumos și publicul a fost foarte încântat."

Ce ați simțit când ați ascultat Enescu la Bozar, Rapsodia română, într-o sală plină, sub bagheta maestrului Lawrence Foster?

"Am simțit foarte multă emoție, foarte multă bucurie. Enescu e întotdeauna o emoție foarte profundă, e nostalgie, e foarte multă bucurie, e tragism, e veselie… toate lucrurile astea sunt foarte impresionante când le auzi într-o țară străină și mă bucur foarte mult să retrăiesc mereu momente de felul acesta."

Potrivit Institutului Cultural Român de la Bruxelles, după această premieră se urmărește organizarea unei serii de concerte cu Orchestra Națională a Belgiei.

Reportaj realizat de Cerasela Rădulescu - corespondent Radio România la Bruxelles