Arhivă : Cronici Înapoi
Un nou sezon de conferințe Round Table București
Joi, 11 februarie 2016, începând cu ora 19.00, a început un nou sezon al spectacolelor-conferință moderate de muzicologul Valentina Sandu-Dediu, Round Table București.
Primul eveniment din seria celor opt anunțate ne-a prezentat Bucureștiul din perspectiva coregrafului și managerului cultural Cosmin Manolescu. Pe parcursul ultimilor 25 de ani, acesta a întreprins o activitate intensă de promovare a dansului contemporan în România, realizând proiecte și colaborări cu artiști din diferite colțuri ale lumii (S.U.A., Japonia, Marea Britanie, Franța ș.a.).
Răspunzând la obișnuita provocare a organizatorilor de a realiza un video de prezentare al locului preferat din București, Cosmin Manolescu a indicat Hanul Gabroveni. Clădirea găzduiește astăzi cel de-al doilea sediu al ARCUB:
"Am ales spațiul respectiv poate și din nostalgie, pentru că în 1996, după ce am terminat masterul în management cultural, a fost primul meu job. Pentru trei ani de zile am fost consultant artistic la ARCUB și m-am ocupat de programele de artele spectacolului pe care le-am derulat acolo. Am făcut peste 6-7 producții de dans contemporan și de teatru, am organizat Festivalul de dans britanic cu ARCUB, Festivalul de dans portughez și prima Platformă a dansului contemporan românesc. E cumva legat de începuturile mele."
În a doua parte a discuției, invitatului i s-a cerut un pronostic cu privire la șansele Bucureștiului de a obține titlul de Capitală Culturală Europeană pentru anul 2021:
"Șansele Bucureștiului se mențin în continuare. Depinde foarte mult de echipa care va lucra la finalizarea dosarului. Depinde foarte mult dacă Consiliul General va aproba strategia culturală a orașului București, care este o condiție esențială pentru depunerea dosarului. Din cele patru orașe care au rămas în finală, Bucureștiul e singurul oraș care încă nu și-a revotat strategia culturală."
Dialogul a fost completat cu diferite momente artistice: o proiecție din filmul Zmeul - Ce este dansul contemporan și două duete coregrafice, susținute de Cristina Lilienfeld și Smaranda Gabudeanu și, respectiv, de Catrinel Catana și Cosmin Manolescu.
Seara s-a încheiat printr-o invitație la degustare de vinuri, susținută de Organizația Somelierilor din România.
În perioada imediat următoare, publicul bucureștean va fi invitat la alte trei întâlniri, avându-i ca protagoniști pe interpretul Marcel Pavel (18 februarie), violoncelistul Marin Cazacu (25 februarie) și criticul literar Dan C. Mihăilescu (3 martie). Evenimentele se vor desfășura în fiecare seară de joi, în Studioul de Operă și Multimedia al Universității Naționale de Muzică.
Round Table București este un proiect al Uniunii de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România, proiect cultural cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național.