ACUM:
21.00
Scena europeană
Înregistrări sau concerte în direct.
Urmează: 23.30 Sunete contemporane Incursiune în lumea muzicii contemporane românești.
Apoi: 0.00 Adagietto În inima nopții, sonorități aduse din inima nopții...

Arhivă : Cronici Înapoi

Stagiunea de Marți seara - 12 ianuarie 2016

Publicat: miercuri, 13 Ianuarie 2016 , ora 13.09

Sala Mică a Ateneului Român s-a transformat aseară, preț de o oră, într-un salon de muzică preclasică. Stagiunea de Marți seara a adus, în fața iubitorilor muzicii baroce, o combinație sonoră interesantă, un duo de spinetă - orgă, protagoniști fiind Fernanda Romila și Dan Racoveanu. Doi specialiști în interpretarea muzicii baroce, doi muzicieni pasionați care împreună abordează un repertoriu inedit de orgă la patru mâini și duo orgă - clavecin, deseori fiind invitați în marile catedrale europene, incluzând Londra - St. Martin-in-the-Fields și Paris - St. Eustache. Ne-au purtat cu emoție, sensibilitate și o atentă creionare stilistică în universul baroc interpretând lucrări de Johann Sebastian Bach, Carl Philipp Emanuel Bach, Georg Friedrich Handel și Antonio Soler. Cei care au umplut până la refuz Sala mică a Ateneului Român au avut parte de un joc al timbrelor sonore, așa cum a firmat în finalul serii Dan Racoveanu:

"De obicei, muzica asta pentru două claviaturi e scrisă pentru două claviaturi similare. Sigur că două clavecine este o variantă camerală, două orgi este o variantă, să spunem, mai sacră, deși muzica care scrisă este foarte laică, de fapt. În tradiția italiană și hispanică orgile erau așezate față în față, dând posibilitatea unor efecte spațiale - am zice noi în ziua de azi, stereofonice - extraordinare. Două clavecine, iarăși este ceva interesant fiindcă sunetele se topesc de la cele două instrumente. Noi sigur că am încercat varianta de instrumente diferite în primul rând din motive obiective, și în al doilea rând credem că este un dialog timbral interesant. În general am preferat timbrele camerale, cam cum se întâlnesc în orgile italiene și spaniole. Am preferat timbre camerale care să se potrivească și dinamic, și din toate punctele de vedere cu spineta."

Un dialog timbral interesant oferit de combinația spinetă - orgă, Fernanda Romila și Dan Racoveanu au oferit în 12 ianuarie o seară de muzică barocă cu care ne întâlnim destul de rar în sălile de concerte.


Jeanine Costache