Arhivă : Cronici Înapoi

Mozart! Das Musical

Publicat: luni, 7 Decembrie 2015 , ora 9.35

Premiera mondială a musicalului Mozart - text Michael Kunzer, muzica Sylvester Levay -, a avut loc în anul 1999, la Viena. După un turneu extraordinar, pe parcursul căruia a fost prezentat în șapte țări și ovaționat de peste două milioane de spectatori, în această toamnă a anului 2015, Mozart! Das Musical revine în capitala austriacă, pe scena Teatrului Raimund, într-o formulă nouă, adaptată, semnată de aceeași echipă de realizator: Harry Kupfer (regie), Yan Tax (costume), Dennis Callahan (coregrafie), Hans Schavernoch (scenografie), Jürgen Hoffmann (Lichtdesign), Thomas Strebel (Sound-design) și Thomas Reimer (Videodesign). Distribuția alătură nume de prim rang ale scenei de musical din spațiul de limbă germană, din păcate pentru mine necunoscute dar demne de toată admirația. În seara zilei de 24 noiembrie i-am urmărit în rolurile principale pe Gernot Romic, Max Dorflinger, Thomas Borchert, Mark Seibert, Franziska Schuster, Linda Veenhuizen, Barbara Obermaier, Anne-Marijn Smulders.

Pe parcursul anilor, distribuțiile se schimbă, fixă rămâne doar concepția spectacolului, maniera în care regizorul a reușit să îmbrace muzica în mișcare, costume, decoruri și lumini. Numele regizorului german Harry Kupfer este binecunoscut în lumea teatrului liric, la cel mai înalt nivel. Artistul a semnat peste 200 de spectacole pe cele mai mari scene din lume și niciunul dintre acestea nu a trecut neobservat și necomentat cu patimă, pro și contra. În domeniul musicalului, Harry Kupfer se poate lăuda cu două premiere mondiale de mare succes, în 1992 Elisabeth și în 1999 Mozart. Pentru acest spectacol, regizorul a fost inspirat de povestea imaginată de Michael Kunze - autor și al libretelor musicalurilor Rebecca, Dansul vampirilor și Maria Antoaneta - în viziunea căruia, Mozart devine un star rock în perioada rococo-ului. Marea problem adusă în prim-plan este conflictul copilului genial Mozart cu adultul Mozart, corupt de viață și distrus de prieteni nepotriviți, băutură și joc de cărți. Mozart-adultul este însoțit mereu de Mozart-copilul, care scrie tot timpul, oriunde și pe orice, pagini ce conțin capodopere și pe care le oferă "fratelui" mai mare. Când nu mai are cerneală, furios, copilul Mozart străpunge cu pana ascuțită venele brațelor adultului Mozart și continuă să scrie cu sângele acestuia. Folosește și ultima picătură pe care o scoate din inimă: o ultimă suflare, o ultimă tresărire și apoi… moartea. Flautul fermecat a fost terminat, Recviemul însă, nu.

În spectacolul lui Harry Kupfer, pe scenă se află doar un pian și câteva scaune. Spații somptuoase sunt sugerate, prin iluzii optice deosebit de interesante, de imagini proiectate pe un ecran imens ce acoperă întreg spatele scenei. Cu ajutorul acestor fotografii uriașe, realizate din cele mai ciudate unghiuri, trecem pe rând prin palate, biserici, teatre, grădini… cele mai frumoase și mai importante locuri din Salzburg, Viena, Mannheim și Paris.

Trecutul și prezentul stau mereu alături. Redingota roșie și peruca pudrată ale copilului contrastează puternic cu pantalonii albi de piele și tricoul adultului Mozart. Costumele corului par, din spate, crinoline incomode dar, privite din față, lasă la vedere clară jeanși și legginși. Colloredo pleacă spre Viena într-o caleașcă adevărată în timp ce familia Weber - văzută ca o trupă de comedianți ambulanți din zilele noastre -, ajunge în scenă cu un microbuz în stare jalnică dar bogat decorat cu graffiti. Micul pianist Mozart se transformă în furiosul ghitarist Mozart care sparge urechile auditoriului cu sunetul instrumentului său amplificat la prea mulți decibeli.

Un spectacol surprinzător ca viziune, cu mare priză la public, conceput - libretul și muzica - după toate binecunoscutele legi ale genului de musical, excelent jucat și cântat, zi de zi, pe scena de la Teatrul Raimund (prețul biletelor de la 5 la 99 EUR). Îl recomand cu căldură tuturor celor care trec, astăzi sau anul viitor, până în 23 martie, prin Viena.

Fotocredit: ©VBW/Deen van Meer


Cristina Sârbu