Arhivă : Cronici Înapoi

Un trio inedit la Sala Radio

Publicat: miercuri, 18 Noiembrie 2015 , ora 13.07

Marți, 17 noiembrie 2015, pe scena Studioului Mihail Jora au urcat trei artiști cunoscuți în peisajul muzical românesc. Este vorba despre violonistul Gabriel Croitoru, violoncelistul Răzvan Suma și pianistul Horia Mihail. Am avut parte de o premieră, fiindcă deși îi putem asculta pe fiecare în cadrul turneelor naționale pe care le realizează anual, cum ar fi Duelul Viorilor, Pianul Călător, Vioara lui Enescu și seria Vă place?, a fost pentru prima dată când i-am văzut cântând împreună. Liantul dintre Gabriel Croitoru și Răzvan Suma a fost desigur Horia Mihail, cel care mai colaborase cu ambii muzicieni și care a oferit într-un mod foarte exact osatura întregii seri, prin intermediul părții sale de pian.

Concertul s-a deschis cu Trio-ul pentru vioară, violoncel și pian nr.25 în Sol major de Joseph Haydn, o lucrare galantă care a oferit un început plăcut evenimentului. Liniile simple și cantabile nu au creat muzicienilor nicio dificultate, întregul opus decurgând cu multă naturalețe, chiar cu o oarecare suplețe aș putea spune. Nu acesta a fost cazul neapărat și în Trio-ul nr.4 op.11 în Si bemol major pentru pian, vioară și violoncel de Ludwig van Beethoven. O lucrare ceva mai întunecată, acest trio a fost piatra de încercare a muzicienilor în cadrul acestui concert. Au fost momente ceva mai tensionate, un scurt pasaj destul de neclar din punct de vedere al textului, peste care au reușit să treacă însă cu mult curaj și dezinvoltură. Având în vedere că această formulă de trio este una cât se poate de nouă, având în urmă numai două repetiții, rezultatul a fost per total unul bun.

În timpul pauzei am avut ocazia să arunc o privire prin sală și să constat cu o oarecare tristețe că publicul nu este unul foarte numeros, semn că seara de marți nu este una pe care melomanii o iau în calcul de fiecare dată, chiar dacă numele de pe afiș sunt unele mari. A doua parte a concertului ne-a adus Trio-ul nr.4 op. 90 în mi minor, cunoscutul Trio Dumky al lui Antonin Dvorak. O lucrare șarmantă, pe care muzicienii au construit-o cu succes, trio Dumky a fost o încheiere fericită pentru un concert interesant. Per ansamblu am avut parte de o seară plăcută la Sala Radio și voi aștepta cu interes alte evenimente pe care le vor susține împreună Gabriel Croitoru, Răzvan Suma și Horia Mihail.

Radu Mihalache