Arhivă : Cronici Înapoi

Mihaela Martin, Elena Bashkirova Barenboim și Istvan Vardai pe scena Ateneului

Publicat: joi, 23 Iulie 2015 , ora 11.34

Probabil că ajungem uneori să ne întrebăm "De ce să mai mergem la concerte?". De ce să ne mai obosim să mergem până la vreo sală, să ne pregătim, câtă vreme foarte probabil nu vom audia versiuni la fel de reușite ca cele pe care le avem noi în colecția de Compact Discuri. Recitalul cameral pe care l-am urmărit aseară la Ateneu mi-a lămurit acest mare "De ce? ". Pentru că acolo, în priză directă, acolo se formează ceea ce numea Celibidache "starea de muzică".

Am avut ocazia să ascultăm miercuri, 22 iulie 2015, trei muzicieni de marcă. Este vorba despre violonista Mihaela Martin, o artistă cu o carieră amplă, care a purtat-o în toate colțurile lumii și care și-a dedicat parte din energie și formării de noi instrumentiști, violoncelistul Istvan Vardai și pianista Elena Bashkirova Barenboim, fondatoarea Festivalului Internațional de Muzică de Cameră de la Ierusalim. Programul pe care cei trei l-au prezentat a fost unul foarte profund, încărcat de subtilități emoționale.

Totul a început cu o galantă Sonată pentru vioară și pian de Wolfgang Amadeus Mozart. Respectând în tocmai intențiile textului, Mihaela Martin și Elena Bashkirova Barenboim au introdus publicul în starea pe care au dorit-o. Prima jumătate a programului a fost încununată de Trio-ul în do minor de Johannes Brahms.

După pauză am avut ocazia să audiem Trio-ul op.99 în Si bemol major de Franz Schubert. Această amplă călătorie muzicală a avut toate elementele unei interpretări reușite: tehnică, emoție și, mai presus de toate, o bună înțelegere a sensurilor muzicale. Reacția publicului a fost una pe măsură, aplaudând minute în șir în speranța că muzicienii vor oferi un bis. Nu a fost acesta cazul, însă fără dar și poate, concertul de aseară a fost un dar foarte valoros.

Radu Mihalache