Arhivă : Cronici Înapoi

AUDIO. Lansarea primei culegeri 'Teme de jazz - compozitori români'

Publicat: joi, 25 Iunie 2015 , ora 16.11

În 24 iunie 2015, în Aula Palatului Cantacuzino, s-a lansat prima culegere "Teme de jazz - compozitori români", un proiect al Fundației MUZZA și Editurii Grafoart, în colaborare cu Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România.

Volumul alcătuit și îngrijit de Alexandru Șipa cuprinde 87 de piese semnate de 17 dintre cei mai cunoscuți și apreciați muzicieni români de jazz. O parte dintre autori - Petrică Andrei, Zoltan Boroș, Cornel Cristei, Virgil Popescu și Sorin Zlat - au prezentat publicului câte un micro-recital cu piese proprii din această culegere, avându-i ca invitați pe Constantin Herescu, Sorin Zlat Sr., Iulian Vrabete, Mihaela Alexa și Irina Popa.

Despre drumul parcurs de la ideea acestui proiect până la concretizarea lui, ne-a vorbit Alexandru Șipa:

"Ideea unei asemenea culegeri am avut-o încă de prin anii 1992-1993. Atunci am reușit să obțin aproximativ câte cinci piese de la cam tot atâția autori -spectiv Johnny Răducanu, Marius Popp, Mircea Tiberian, Romeo Cosma. Între timp, prins cu alte treburi profesionale și personale am rătăcit pur și simplu acest dosar. L-am regăsit întâmplător la începutul acestui an, apoi m-am întrebat și i-am întrebat pe acei autori ca și pe mulți alții, ce-ar fi să reluăm acea idee. Majoritatea au fost încântați și mi-au oferit în scurt timp un număr apreciabil de teme cu cifraj sau piese pentru pian. Cu alții n-a fost prea ușor, deoarece fiecare avea alte priorități. Așa că acum, la ceasul lansării, mă bucur că demersul meu și al editurii muzicale Grafoart, prin amabilitatea Directorului editurii. domnul Matei Bănică, am avut oarece succes, din moment ce am reușit să reunim 17 autori, câțiva dintre cei mai reprezentativi dintre fiecare generație și 87 de piese și aproximativ tot atâtea biografii ale autorilor. Spun aproximativ, pentru că la recomandarea editurii mi-am atașat și eu biografia, eu fiind cel care a îngrijit această culegere.

Realizarea a fost lăudată de autori și din punct de vedere grafic și consider că va fi apreciată de cei care vor beneficia de ea, respectiv tineri care studiază muzica și în special jazz-ul. Dar eu aș recomanda ca acest volum să fie studiat de toți cei care știu cât de cât un instrument și în special pianul, pentru că va fi cu siguranță de folos atât interpreților de pop, folk, rock și chiar de muzică simfonică, dacă nu și chiar celor de muzică populară, care au studiat muzica."


Reportaj realizat de Andreea Chiselev