Arhivă : Cronici Înapoi

Pianistul Jan Simon - pe scena Sălii Radio

Publicat: joi, 18 Iunie 2015 , ora 12.37

Pianistul Jan Simon, unul dintre cei mai mari muzicieni cehi ai momentului a fost miercuri, 17 iunie 2015, invitatul special al Orchestrei de Cameră Radio. Întregul program i-a fost dedicat lui Wolfgang Amadeus Mozart. A dirijat Gabriel Bebeșelea.

Concertul s-a deschis cu uvertura celebrei creații mozartiene, "Flautul fermecat", una dintre cele mai des interpretate opere din toate timpurile. Pe Jan Simon l-am putut asculta în Concertul nr. 12 în La major pentru pian și orchestră. La final, solistul ne-a împărtășit câteva dintre impresiile sale legate de această seară:

"Aceasta este a doua mea experiență muzicală aici, în București. Prima oară am cântat cu orchestra din Praga în cadrul festivalului RadiRo. În noiembrie 2014, și în special în această seară m-am simțit foarte bine alături de Orchestra de Cameră Radio și de dirijor. Cu siguranță este una dintre cele mai frumoase experiențe pe care le-am avut în ultimele trei-patru luni pe scenă."

Concertul de la Sala Radio s-a încheiat cu Misa "In Honorem Sanctissimae Trinitatis" în Do major, tot din creația lui Mozart, prezentată cu participarea Corului Academic Radio, pregătit de Dan Mihai Goia.

Iată și reacțiile publicului:

"Un concert foarte reușit și domnul dirijor Bebeșelea - neașteptat de bine pentru vârsta sa. A reușit să scoată în evidență toate instrumentele. Mi-a amintit de marele Silvestri al nostru, și a venit și cu această noutate, cu misa asta, care este mai puțin cântată și mai puțin cunoscută, încât îl consider un concert foarte frumos și foarte reușit. Pianistul - bun! Cu un ton mozartian destul de reușit."

"Mi s-a părut un concert într-adevăr mozartian. Ai avut impresia asta de liniște. Mi-a plăcut interpretarea."

Pe final, dirijorul serii, Gabriel Bebeșelea:

"În primul rând, mă bucur foarte mult că trei lucrări de Mozart au avut atât de mare succes, iar în al doilea rând, sunt extrem de bucuros, din nou, de colaborarea cu Corul Academic Radio. În plus, colaborarea cu Jan Simon, cu pianistul ceh, extrem de versatil și extrem de bun, a creat câteva momente de absolută finețe și rafinament în concertul din seara asta și sunt extrem de bucuros că am încheiat o stagiune plină de concerte foarte reușite cu formațiile Radiodifuziunii Române."


Cosmina Popescu