Arhivă : Cronici Înapoi

Primul pas muzical pentru Festivalul Vibrate!

Publicat: joi, 11 Iunie 2015 , ora 16.02

Seara trecută (10 iunie 2015) a fost prilej de sărbătoare pentru violonistul și compozitorul Vlad Maistrovici și pentru pianista Diana Ionescu: Festivalul Vibrate!, copilul artistic al celor doi muzicieni, s-a deschis cu un prim concert la Biserica Romano-Catolică "Sfinții Petru și Pavel" din Brașov. Unul dintre cei doi directori artistici ai evenimentului, Diana Ionescu mărturisea că în momentul în care a ținut în mână primele invitații tipărite pentru festival, a avut un moment de fericire asemănător cu cel pe care mamele îl au atunci când copiii lor li se adresează prima dată cu "mama"! Comparația mi s-a părut cât se poate de emoționantă și plină de adevăr, pentru că primul an de viață al unui prunc are multe în comun cu organizarea unei prime ediții de festival: "părinții" sacrifică nopți de odihnă, se consumă nervos, sunt într-o stare de permanentă agitație, își fac griji legate de cheltuieli și își doresc din tot sufletul ca nou venitul în lume să crească și să se dezvolte cât mai armonios.

Festivalul Vibrate! a făcut primul pas cu dreptul - concertul de seara trecută, aflat sub semnul tinereții și al prospețimii, a fost minunat! Structurată în două părți, seara derulată în centrul Brașovului, în splendida catedrală barocă de la mijlocul secolului al 18-lea, a avut invitate, în deschidere, două coruri de copii înscrise în programul Cantus Mundi. Vă aduceți aminte, probabil, de proiectul inițiat în urmă cu patru ani de dirijorul Ion Marin în parteneriat cu voluntarii din Corul Național de Cameră Madrigal "Marin Constantin" - această inițiativă își propune să dezvolte interesul copiilor pentru muzică - în special pentru cea corală. Ieri seară Corul "Concertino" din Gura Râului, condus de Ioan Motronea, a cântat cu vocea, la fluiere și chitară aranjamente ale unor cântece folclorice românești, dar și miniaturi de Mozart și Schubert; parte a programului Cantus Mundi este și Corul Campanella, al Liceului de Artă din Sfântu Gheorghe, care a cântat acompaniat de Orchestra "Serenade" a instituției, sub bagheta lui Lofi Gellert. S-a cântat precis, cu vădită emoție și bucurie, un repertoriu cu opusuri de muzică sacră, dar și o piesă "lejeră"- "Over the rainbow".

Puntea muzicală către partea a doua a concertului a fost făcută de Vlad Maistorovici și de Paul Cristian, cu o versiune pentru vioară și orgă a unei creații binecunoscute de Arvo Pärt: "Fratres". Acustica acestui spațiu foarte generos ar fi putut ridica serioase probleme muzicienilor, însă redarea Octetului op. 20 de Felix Mendelssohn a dovedit că frazările inteligente, tempo-urile adaptate nu numai lucrării, ci și spațiului, pot face minuni! Cei opt muzicieni extraordinari - violoniștii Valeriy Sokolov, Vlad Maistorovici, Natalie Klouda, Francesco Sica, violiștii Ruth Gibson, Daniel Palmizio, violonceliștii Pau Codina și Claude Frochaux au oferit o versiune bună de imprimat pe disc a acestui opus creat de Mendelssohn la numai 16 ani.

Muzica adolescenței este și tema concertului de astăzi, 11 iunie 2015, de la Liceul Andrei Șaguna din Brașov - unde se cântă de la ora 14.00 partituri compuse în tinerețe de Mahler, Dvorak și Șostakovici. Evenimentul are înscris în agenda sa de astăzi un al doilea concert, ce se va derula de la ora 19.00 la Sinagoga din Brașov.

Informații complete și programul festivalului pe site-ul evenimentului: www.vibratefestival.ro

Irina Cristina Vasilescu