Arhivă : Cronici Înapoi

(AUDIO) Exhibition Duo la 'Stagiunea de marți seară' - 26 mai 2015

Publicat: miercuri, 27 Mai 2015 , ora 14.09

Sonoritățile inedite oferite de combinația vioară - chitară au inundat Sala mică a Ateneului Român în 26 mai 2015. Reuniți în Exhibition Duo, chitaristul italian Giacomo Bigoni și violonistul Francesco Ionașcu au înscris unul dintre cele mai interesante recitaluri -prin formula concertistică și prin programul oferit - din cadrul seratelor de marți. Talent, inovație și o foarte bună comunicare au demonstrat cei doi muzicieni care au purtat publicul în zone muzicale contrastante ca perioadă și stil. Paganini, de Falla și Astor Piazzolla s-au regăsit într-un parcurs muzical despre care a vorbit cu generozitate chitaristul Giacomo Bigoni:

"Am ales să deschidem seara cu Paganini - Sonata concertantă - pentru că Paganini a fost un virtuoz al ambelor instrumente - chitară și vioară. Am transpus o piesă plină de strălucire din suita Bachianas Brasileiras de Heitor Villa Lobos compusă inițial pentru soprană și opt violoncele, am adoptat și Șapte cântece populare spaniole de Manuel de Falla în care virtuozitatea alternează cu lirismul. În partea a doua am optat pentru creația modernă și am prezentat Cinci impresii scrise de foarte tânăra compozitoare Laura Snowden, o creatoare britanică cu lucrări în stil clasic scrise special pentru publicul tânăr și în ultima parte am prezentat trei momente din istoria tango-ului, piese ale faimosului Astor Piazzolla. Ca bis am oferit o piesă special scrisă pentru noi de compozitorul italian Roberto Guarnieri intitulată  Home."

Londra, Colegiul Regal de Muzică - este locul în care chitaristul Giacomo Bigoni și violonistul Francesco Ionașcu s-au întâlnit și pe lângă evoluțiile solistice personale au format Exhibition Duo, descoperind sonoritățile inedite ale celor două instrumente la care cântă:

"A fost o experiență frumoasă și nouă. Am început de aproximativ un an să avem concerte prin Anglia, Spania și Italia. Pentru mine este foarte interesant și foarte diferit de tot ce am făcut până acum, de concertele cu orchestră și de recitalurile vioară - pian. E dificil să reușești să preiei acest sunet al chitarei și să-l poți asocia cu sunetul viorii. Chiar dacă sunt două instrumente de coarde, sunt foarte diferite între ele."

Violonistul Francesco Ionașcu și chitaristul Giacomo Bigoni au fost protagoniștii Stagiunii de Marți seară într-un program complex, plin de culoare, creionat cu o atentă pregătire muzicală, iar răsplata a fost pe măsură, publicul rechemându-i de mai multe ori la rampă.

Jeanine Costache