Arhivă : Cronici Înapoi

'Flautul Fermecat' - o nouă premieră pe scena Operei Comice pentru Copii

Publicat: luni, 27 Aprilie 2015 , ora 9.31

Să vezi o sală plină până la refuz de copii care urmăresc cu sufletul la gură un spectacol de operă este semnul cel mai bun că muzica, realizată cu profesionalism și dedicație, este un element nu doar necesar, ci esențial în educarea celor mici. De acest fapt m-am putut convinge încă o dată vineri, 24 aprilie 2015, la premiera operei "Flautul fermecat" de Wolfgang Amadeus Mozart, ce a avut loc la Opera Comică pentru Copii.

Evident adaptată pentru cei mici, mai exact redusă la aproximativ o oră și cântată în limba română, versiunea interpretativă propusă de soliștii instituției a reușit să îi captiveze pe cei care, după spectacol, fredonau sau rosteau cu entuziasm nume precum Papageno, Pamina, sau Regina Nopții.


- Mi-a plăcut cel mai mult Papageno. A inventat încontinuu. Mi-a plăcut mult spectacolul.

- A fost minunat. M-a făcut să visez în seara asta și sinceră să fiu l-aș mai vedea de câteva ori fără să mă satur.

- Copiii au fost foarte încântați, personajele foarte frumoase, îmbrăcămintea foarte frumoasă, muzică, regie, tot.

La final, regizorul Cristian Mihăilescu ne-a împărtășit următoarele:

Întotdeauna când ești aproape de un eveniment nu mai ai impresiile foarte corecte. Dar după reacția publicului, după observațiile și mai ales aprecierile primite, înțeleg că a fost un succes. De bună seamă e, înainte de orice, triumful muzicii lui Mozart, muzică ce modelează suflete, modelează caractere, ca și subiectul. Flautul Fermecat poate fi privit ca o poveste frumoasă, dar și o poveste cu multe învățăminte, ceea ce am dorit să fac în spectacolul meu. Este cel mai complex spectacol prezentat până acum pe scena Operei Comice pentru Copii, din punct de vedere tehnic. Reacția celor tineri mă îndreptățește să cred că a fost un succes.


Evident, fără să neglijăm calitatea artistică a spectacolelor, care treptat devin din ce în ce mai complete și complexe, Opera Comică își împlinește scopul și de ce nu, misiunea aproape imposibilă de a oferi copiilor o alternativă la nenumăratele elemente nocive cu care aceștia se confruntă în fiecare zi. Iar rezultatele nu se lasă prea mult timp așteptate, căci de ceva vreme spectacolele insituției se joacă, în proporție foarte mare, cu casa închisă.

Opera Comică, locul în care personajele preferate ale copiilor prind viață și cântă, păstrând vie o lume a poveștilor atât de binevenită în contextul social actual.


Reportaj realizat de Alexandru Mija