Arhivă : Cronici Înapoi

Primul concert al celei de-a cincea ediții a Turneului 'Pianul călător', la Galați

Publicat: luni, 23 Martie 2015 , ora 11.33

Te duce cu gândul la celebra "All by myself", interpretată de Celine Dion sau la "Space Demetia", piesa trupei Muse apărută în 2001, sau te plimbă prin filmul alb negru " Scurta întâlnire". Concertul pentru pian și orchestră care a deschis cea de-a 5-a ediție a Turneului Pianul Călător a fost scris în anul 1900 de unul dintre cei mai romantici compozitori ai muzicii clasice… în încercarea a scăpa de depresie. Dar mai bine o lăsăm pe Adina Dragomir să ne spună mai multe despre… cum a fost duminică seară, 22 martie.


Rahmaninov - Concertul nr.2 pentru pian și orchestră. Orchestra Teatrului Muzical "Nae Leonard" din Galați și Horia Mihail într-o sală plină ochi.

"M-am surprins în această seară cu sufletul plin și chiar zâmbind în momente în care muzica, pur și simplu, se revărsa din fiecare dintre noi."

Noi - 500 de persoane, într-o sală de 450. Unii cu ochii închiși, alții zâmbind, alții - în picioare - sprijinind pereții. Cei mai mulți, într-o nesfârșită paletă de emoții.

"Suntem prea amețiți de la atâta muzică frumoasă."

"Gândurile sunt toate acolo, amețite undeva."

"Toată lumea participă cu ceva; nu se poate de unul singur."

"E păcat că sala asta este prea mică pentru atâta lume."

"Extraordinar de multă lume și chiar se pare că n-au avu loc."

"Rahmaninov este un compozitor și pentru domni, nu numai pentru doamne, mai ales că romantismul e un sentiment care zic eu că se referă la ambele sexe, nu?"

"Din punctul meu de vedere v-aș ruga un lucru: să-mi țineți pumnii să prind bilete pentru celelalte două concerte."

A fost primul concert din turneu. Horia Mihail a transmis clapelor pianului trăirile lui cele mai profunde. Și ăsta e doar începutul.

"Sunt convins că până la sfârșitul acestui turneu, Rahmaninov 2 o să-mi intre-n sânge și o să rămână acolo pentru cât oi mai cânta la pian."

Traseul străbătut va acoperi toate zonele istorice ale țării. Pianistul călător se va opri în 20 de localități pentru recitaluri sau concerte cu orchestra.

Traseul turneului va putea fi urmărit pe pianulcalator.ro. Următoarea oprire este pe 2 aprilie, acasă, la Brașov.