Arhivă : Cronici Înapoi

Alexandru Tomescu, alături de Orchestra Națională Radio, într-un concert în amintirea victimelor din 1989

Publicat: luni, 22 Decembrie 2014 , ora 12.03

"Este într-adevăr o lucrare deosebită, însă în România se cântă mult mai rar. Mă bucur foarte mult că am ocazia de a o prezenta publicului din Sala Radio, adăugând încărcăturii emoționale a acestei lucrări și încărcătura emoțională a momentului decembrie 2014." - violonistul Alexandru Tomescu, vorbind despre concertul "În memoria unui înger" de Alban Berg, unul dintre opusurile interpretate vineri, 19 decembrie, de Orchestra Națională Radio într-o seară specială, închinată memoriei celor care au dispărut dintre noi în evenimentele revoluției din decembrie 1989. Simfonia a IV-a de Gustav Mahler, cu soprana Mădălina Barbu și violonistul Virgil Zvorișteanu - soliști, și 3 Cântece Sacre de Gesualdo da Venosa interpretate de Corul Academic Radio pregătit de Dan Mihai Goia au completat programul dirijat de Tiberiu Soare.

"Trei lucrări care să nu ducă direct în zona unei comemorări pioase, ci mai degrabă a unui zâmbet printre lacrimi, a unui mesaj consolator. Nu trebuie să uităm! Trebuie să avem cumva prezent în memorie acele sacrificii care s-au făcut pentru ca noi, astăzi, să putem fi sau nu de acord unii cu alții într-o societate liberă." - dirijorul Tiberiu Soare

Publicul numeros de la Sala Radio a apreciat prestația muzicienilor, ultimul concert al anului 2014 oferit de Orchestra Națională Radio încheindu-se cu ropote de aplauze ce au durat minute în șir.

"Interesantă opțiunea atât a lui Tiberiu Soare, cât și a lui Alexandru Tomescu, în sensul că l-au ales pe Berg. O surpriză frumoasă! Memoria ne poate salva să nu repetăm ceea ce s-a petrecut în trecut. Omul, din păcate, nu învață din istorie. E foarte important că acum, în sală, dacă ne uităm, sunt oameni care probabil că s-au născut după 1989 alături de cei care au prins și evenimentele de atunci."

"Multă tensiune și dramatism în acest concert memorativ. Foarte bine ales programul! Pe mine una m-a impresionat maniera în care a fost ales programul și a fost interpretat. Un Alexandru Tomescu, un Tiberiu Soare și o Orchestră Națională Radio într-o formă de zile mari. Absolut excepțional mi s-a părut totul. M-am simțit în seara asta ca într-una din marile săli de concert ale Europei. Mulțumim Tiberiu Soare, mulțumim Radioului, mulțumesc! A fost o seară minunată."


Reportaj realizat de Lucian Haralambie