Arhivă : Cronici Înapoi
Stagiunea de Marți seară - 18 noiembrie 2014
Horațiu Ludușan este numele violoncelistului care a umplut Sala mică a Ateneului Român, înscriind în 18 noiembrie 2014, una dintre serile reușite ale Stagiunii de Marți. Pasiunea cu care face muzică și sunetul cald al instrumentului său au trecut rampa, astfel cuvintele cu care mult apreciatul violoncelist Marin Cazacu și-a recomandat discipolul fiind pe deplin justificate.
Horațiu Ludușan s-a aflat la prima apariție pe podiumul Sălii mici a Ateneului Român, bucurie pe care împărtășit-o după lungile rechemări la rampă:
"M-am simțit foarte bine alături de colegii mei și de Verona Maier, cu care e o plăcere să cânt de fiecare dată. Am ales acest program pentru că mi s-a părut că este nevoie de un recital cât mai compact, mai animat, care să spună cât mai multe și să aducă zâmbetul pe buze... Cu colegii mei m-am întâlnit cu un an în urmă când am cântat împreună la un examen la universitate, s-a întâmplat să fim compatibili și ne-am gândit să dăm un recital. Am profitat de această ocazie pentru a cânta ceva împreună.
Horațiu Ludușan a evoluat, în prima parte a programului alături de experimentata pianistă Verona Maier, fericită să aibe pe scenă un muzician atât de talentat:
"Mă bucur că tânărul Horațiu Ludușan arată că din foarte entuziastul copil de-acum câțiva ani a devenit un tânăr muzician de toată nădejdea, a devenit un preocupat de sensul lucrului pe care îl face și mă bucur că i-a reușit o seară absolut admirabilă. A fost o seară în care cel mai important lucru pe care l-am desprins din ea este acela că o comunicare pe scenă este inegalabilă din punct de vedere al satisfacției personale și este un spectacol admirabil oferit unui public venit să asculte cum se poate vorbi în deplină armonie între oameni de generații diferite, cu educație diferită, oameni cu medii culturale foarte diferite, dar care odată dispuși să se înțeleagă unii pe ceilalți, odată dispuși să facă cu plăcere și cu generozitate concesii unii altora ajung să împlinească o perfectă armonie în comunicare."
În partea a doua a programului violoncelistul Horațiu Ludușan a adus alături de clarinetistul Constantin Urziceanu și pianistul Alexandru Burcă un opus cameral insuflat de maestrul lui Marin Cazacu, cel care îi indrumă pașii cu atenție și dăruire:
"Pot să spun că i-am sugerat într-un fel să aibă și o parte de muzică de cameră. Făcând muzică de cameră de înaltă calitate, după aceea îți poți dezvolta orice activitate instrumentală, solistică și orchestrală. Muzica de cameră este cea care dezvoltă cel mai mult calitățile unui interpret.
Se poate spune că Horațiu Ludușan este o certitudine într-o viitoare carieră violoncelistică, un muzician care a exploatat cu abilitate mijloacele tehnice și expresive ale instrumentului său dovedind pasiune și profesionalism într-un repertoriu ofertant. Și... aplauzele celor prezenți în Stagiunea de Marți seara au fost pe măsură.