Arhivă : Cronici Înapoi
Exclusiv. Cronica finalei concursului de vioara George Enescu
Cu zece zile înainte de încheierea tuturor întrecerilor artistice incluse, Concursul internațional George Enescu își are câștigătorul la secțiunea vioară. Aclamat la Ateneul Român, de un public entuziast.
De două ori Ceaikovski și o dată Sibelius, într-un acompaniament al Orchestrei filarmonicii "George Enescu", condusă de Daisuke Soga. Repere importante din literatura violonistică de concert. O finală atractivă așadar chiar și numai prin program, cu atât mai mult prin concurenți. Miza serii? Marele premiu, care la această ediție adaugă învingătorilor din istoricul concursului, un violonist de origine română - Ștefan Tarara. În ultima vreme cu o vizibilă și constantă prezență pe scenele din București și din țară (la sfârșitul acestei luni va avea un recital la Filarmonica Oltenia din Craiova). La numai 28 de ani biografia sa include absolvirea în 2012 a masteratului în "Interpretare Specializată pentru Soliști" cu note maxime în cadrul Universității de Muzică din Zurich, la clasa prof. Zakhar Bron. Activitatea ca solist alături de orchestre precum SWR Radio Orchestra, Münchner Rundfunkorchester, RTV Symphony Orchestra Ljubljana se adaugă cursurilor de măiestrie pe care le susține prin Europa. Din 2014 Ștefan Tarara este asistentul prof. Zakhar Bron în Interlaken, Elveția, iar din 2010 ocupă postul de Concert-maestru în Orchestra Filarmonicii din Mannheim. Prin bursa germană "Musikleben" a obținut privilegiul de a cânta pe o vioară de Nicolo Gagliano. Din palmaresul său- premiul III la Concursul Internațional "H. Wieniawski" (Poznan, 2011), premiul I la Concursul Internațional de Vioară "R. Lipizer" (Italia, 2011), premiul II la Concursul Internațional "Tibor Varga" (2008).
Finala a încununat cu adevărat evoluția sa pe parcursul întregii competiții de la București. Pentru că Ștefan Tarara, în concertul în re major op.35 de P.I.Ceaikovski nu a fost un aspirant, ci deja o vedetă. Nu doar prin atitudine, ci prin avalanșa trăirilor emoționale, de o extraordinară intensitate, prin fluență, dezinvoltură și o muzicalitate ieșită din comun. O victorie care îi aduce nu numai un premiu consistent, ci și ocazia de a cânta în 2015 în cadrul Festivalurilor de la Ravello și "George Enescu" de la București. O promisiune pentru publicul nostru-concertul din 11 septembrie, alături de Pierre Amoyal și orchestra de cameră București, dirijată de Mădălin Voicu.
Un student al președintelui juriului, Pierre Amoyal, la Mozarteum University din Salzburg. Reprezentând Franța, în prezent membru permanent al Trio "Fratres" și al Cameratei din Lausanne - Fédor Roudine. A mai concertat în calitate de solist alături de ansambluri renumite precum Orchestra Națională a Bulgariei, Orchestra Simfonică din Basel, Orchestra Simfonică din Bretagne, Orchestra de Cameră Musica Viva din Moscova, Orchestra Simfonică din Montreal, și altele, sub bagheta unor personalități precum Shlomo Mintz, Maxim Vengerov, Vladimir Altschuler, Alexander Rudin ÎnConcertul în re minor op.47 de Jan Sibelius au fost evidente forța interioară și amplitudinea unui gest interpretativ de o expresivitate aparte. Fédor Roudine, al doilea clasat, va beneficia, în afara premiului în bani, de un masterclass pe care îl va urma la Kronberg Academy din Germania.
Singura "redută" asiatică din "bătălia" finală, Bae Wonhee a mizat, mai ales într-o asemenea competiție, pe o educație muzicală consolidată în Europa, la Universitatea Folkwang Esssen din Germania la clasa prof. Boris Garlitsky. Russian National Orchestra, Philharmonie der Nationen, Filarmonica Paul Constantinescu, Orchestra de Cameră din Coreea, Philadelphia Youth Orchestra sunt pe lista colaborărilor de până acum ale violonistei. Ateneul Român urmează în cariera sa după Verizon Hall Philadelphia sau National Gallery din Londra. Cu un concert de P.I.Ceaikovski, mai "așezat" și cu o lipsă de cursivitate suplinită de momente de virtuozitate cu o evidentă soliditate a tehnicii instrumentale, finalista sud-coreeană a fost a treia clasată și va beneficia, la rândul său, de un masterclass la Academia de muzică din Viena.
În cadrul galei de premiere, juriul a mai oferit premiul pentru cel mai bun pianist acompaniator străin al Sonatelor pentru vioară și pian de George Enescu Lorei-Evelin Vakova Tarara.
La ora bilanțului, concursul de vioară-un motiv de mândrie pentru români. Melomani sau nu. Și un nume de reținut-Ștefan Tarara.