Arhivă : Cronici Înapoi
Concertul de deschidere a Concursului Internațional 'George Enescu'
A debutat în 1958, odată cu lansarea festivalului ce poartă același nume. Concursul Internațional "George Enescu" este competiția în care au făcut primii pași unii dintre cei mai apreciați muzicieni români la nivel internațional. Celebra pianistă Elisabeth Leonskaja, Cristina Ortiz sau Dmitri Alexeev sunt alte nume ale căror cariere au fost marcate de participarea la concursul George Enescu. Sâmbătă seară, Ateneul Român a fost gazda concertului de deschidere a celei de-a XIV-a ediții. La pupitrul Orchestrei Filarmonicii "George Enescu" au evoluat trei tineri șefi de orchestră, câștigători ai concursului de dirijat "Jeunesses Musicales", ediția 2014; Li Haoran, Donka Miteva și Jiao Yang au condus programul alcătuit din lucrări de George Enescu, Felix Mendelssohn și Edvard Grieg.
Soliști au fost doi dintre laureații Concursului Internațional "George Enescu" - violonistul Alexandru Tomescu și pianistul Amir Tebenikhin.
- Concertul lui Mendelssohn a fost o mare plăcere. Violonistul e extraordinar, o vioară formidabilă. Pentru noi este o mare bucurie. Suntem foarte, foarte recunoscători că am avut ocazia să participăm la un asemenea eveniment.
- Mi-a plăcut cel care a dirijat Enescu. Mi se pare că are un stil extraordinar, un potențial nemaipomenit. Ceilalți poate că au un stil mai clasic. A fost o mare plăcere muzicală și le urez succes viitorilor concurenți ca și în doi-trei ani să-i putem să-i vedem pe cei mai buni din cei care au venit să participe la concursul Enescu.
Urmează așadar, trei săptămâni de competiție, în care vor evolua peste 200 de muzicieni din toate colțurile lumii. Dar, "de ce are nevoie un participant pentru a fi declarat câștigătorul unei secțiuni?" La această întrebare mi-au răspuns doi dintre membrii juriului.
Compozitorul Dan Dediu: "Este o ecuație cu mai multe necunoscute. Singurele cunoscute ar putea fi talentul, munca, norocul, iar restul sunt necunoscute".
Violoncelistul Marin Cazacu: "Pregătirea este extrem de importantă. După aceea, confirmarea talentului și a muncii pe care ai pregătit-o și a culturii pe care o dezvolți în interpretările pe care le propui unui juriu de specialitate înseamnă o confirmare că este pe un drum bun, că ești plăcut; după aceea, dacă și urmezi o carieră solistică importantă înseamnă că un concurs a avut un loc important în viața unui interpret".