Arhivă : Cronici Înapoi

'Magia marilor artiști români' la Ateneul Român

Publicat: joi, 24 Iulie 2014 , ora 10.41

Seria manifestărilor derulate sub cupola Ateneului Român în cadrul ediției a III-a a Festivalului Internațional "Vară Magică" a continuat miercuri, 23 iulie 2014, cu un recital în care am fost învăluiți de magia marilor artiști români. Sub acest titlu s-a desfășurat seara care l-a avut în prim-plan pe pianistul Valentin Gheorghiu. În prima parte, împreună cu soția sa - Roxana Gheorghiu, ne-au fost propuse câteva dintre cele mai cunoscute valsuri, semnate de compozitori ca Franz Schubert, Johannes Brahms, Maurice Ravel și chiar două versiuni ale Valurilor Dunării de Iosif Ivanovici în aranjamente pentru două piane realizate de Valentin Gheorghiu.

Dirijorul Voicu Enăchescu: "Organizatorii acestei stagiuni estivale sunt foarte inspirați. Programul a fost, cred, înainte de toate, pe gustul publicului. Dovadă stă și prima parte din această seară. Maestrul Gheorghiu a fost și rămâne un aristocrat al pianului, cu o sensibilitate și o profunzime ieșite din comun."

În partea a doua l-am ascultat pe Valentin Gheorghiu în compania altor doi muzicieni români - violonista Mihaela Martin și violoncelistul Marin Cazacu. Opusuri de Gabriel Faure, Johannes Brahms și Antonin Dvorak au incheiat o nouă seară de vară magică la Ateneul Român, nu înainte ca publicul să răsplătească prestația muzicienilor amintiți cu ropote de aplauze ce au durat minute în șir.

Ion Iliescu, fostul președinte al României: "Un pianist de mare anvergură! Un om decent, un om modest, la locul lui! Nu întâmplător, în plină vară, sala Ateneului a fost arhiplină. Lumea îl stimează, îl iubește, îl apreciază. Este unul din marii noștri artiști."

Muzicologul Grigore Constantinescu: "Am tot adunat impresii până am ajuns la cel mai frumos punct. Finalul a fost sus de tot, impresionant, pentru că muzicienii care au cântat acest program dau strălucire Ateneului în acest moment. Le mulțumim pentru o seară în care plecăm încântați acasă că există încă frumosul."

Reportaj realizat de Lucian Haralambie