Arhivă : Cronici Înapoi

Violonistul Alexandru Tomescu a fost decorat cu Ordinul 'Steaua Italiei' în grad de Cavaler

Publicat: joi, 3 Iulie 2014 , ora 9.30
Distincția i-a fost oferită violonistului de către Ambasadorul Italiei la București, Diego Brasioli, din partea Președintelui Republicii Italia, Giorgio Napolitano, în cadrul unui concert găzduit ieri, 2 iulie 2014, la Ateneul Român.

1 iulie 2014, data la care Italia a preluat președinția semestrială rotativă a Uniunii Europene. Evenimentul a fost marcat în București printr-un concert susținut de violonistul Alexandru Tomescu, cel care ieri seară a fost solistul orchestrei Filarmonicii George Enescu, în ultimul concert al stagiunii.

Cu această ocazie, ambasadorul Italiei la București, Diego Brasioli i-a conferit lui Alexandru Tomescu, ordinul Steaua Italiei în grad de Cavaler.

"Este una dintre cele mai importante distincții acordate de statul italian. Pentru mine este prima dată când primesc o astfel de decorație oficială și reprezintă bineînțeles o mare bucurie și o onoare deosebită care îmi este făcută. Sigur că Italia, cu tot ce înseamnă ea, cultural, muzical este foarte apropiată de sufletele noastre . Eu cred că există în genele noastre de artiști, de muzicieni o parte italiană foarte importantă".

Uvertura operei "Coțofana hoață" de Gioachino Rossini, Concertul nr. 2 pentru vioară și orchestră de Niccolo Paganini și poemul simfonic "Pinii din Roma" de Ottorino Respighi, au alcătuit programul dirijat de Gian Luigi Zampieri. Despre colaborarea cu Alexandru Tomescu, acesta afirmă:

"Pot spune că îl cunoșteam deja, deși am colaborat pentru prima dată. Am ascultat înregistrări ale lui și am citit câteva dintre cronicile concertelor pe care le-a susținut. Este un violonist extraordinar, un bun reprezentant al școlii europene din care bineînțeles face parte și cea românească. Îi amintesc aici nu doar pe George Enescu, ci și pe Ștefan Gheorghiu și Ion Voicu. Am simțit o mare responsabilitate știind că împart scena cu un asemenea artist".


- Concertul a fost o revelație pentru mine. M-a impresionat dirijorul italian, într-adevăr fantastic și întreaga atmosferă. Este o zi mare. Se reia o veche legătură de suflet, de tradiție, între Italia și România.

- Este o recunoaștere internațională care e binemeritată. Alexandru Tomescu este una din marile valori ale României și vioara Stradivarius a sunat extraordinar.

Andrei Dimitriu, directorul Filarmonicii George Enescu: Statul italian face gesturi generoase către artiști și oameni de cultură și de știință români. Fără discuție, Tomescu merita o distincție din partea străinătății, nu numai statului român. Tomescu în mod sigur va contribui la creșterea prestigiului distincției italiene.


Lucian Haralambie