Arhivă : Cronici Înapoi

Holland Festival - Festivalul Olandei

Publicat: marți, 24 Iunie 2014 , ora 13.59
Holland Festival - Festivalul Olandei există din anul 1947. Este un festival internațional de teatru, film, muzică, dans, operă și arte vizuale, ce prezintă olandezilor producții dintre cele mai diverse și mai apreciate din întreaga lume.

De la prima sa ediție a fost orientat către viitor, iar organizatorii nu se sfiesc să încurajeze și să prezinte cele mai noi forme de artă în cele mai moderne concepții, cu accent pe creația muzicală contemporană și pe producția de teatru muzical.

Ediția 2014, 1-29 iunie, este cea de-a zecea și ultima organizată sub direcția artistică a lui Pierre Audi, un artist francez de origine libaneză, regizor și director de teatru. Din 1988 este directorul operei daneze și, din inițiativa sa, pe această scenă au fost prezentate pentru prima oară integral, ciclul Inelul Nibelungului de Wagner și toate operele scrise de Mozart pe librete semnate de Lorenzo da Ponte. Sub direcția sa au fost montate multe lucrări lirice contemporane și Pierre Audi a fost și cel care a comisionat lui Alfred Schnittke, în numele instituției pe care o conducea, opera Viața cu un idiot care a avut premiera în 1992 la Amsterdam, sub bagheta lui Mstislav Rostropovici.

Printre personalitățile dominante ale ediției 2014 a Festivalului Olandez se numără coregraful, regizorul și fondatorul Baletului belgian contemporan Alain Platel, dansatorul și coregraful american William Forsythe, regizorul englez Peter Brook, scriitoarea laureată cu Premiul Nobel pentru literatură, austriaca Elfriede Jelinek, actrița și producătoarea italiană de film Isabella Rossellini, compozitorul și directorul festivalului muzical Ruhrtriennale, germanul Heiner Goebbels, compozitorul de muzică experimentală, australian, astăzi rezident în Irlanda, Ben Frost, pianista și compozitoarea de origine greacă, astăzi stabilită în Olanda, Calliope Tsoupaki, sculptorul, desenatorul, fotograful și creatorul de film, americanul Matthew Barney, desenatorul și creatorul de filme de animație, sud-africanul William Kentridge, regizorul de teatru și dramaturgul indian Roysten Abel, celebra cântăreață de muzică sufi, pakistaneza Abida Parveen, compozitorul american, exponent de marcă al curentului minimalis, Philip Glass… Este adusă în prim-plan și creația compozitorului italian Luigi Nonno prin cinci concerte consistente, două zile de conferințe realizate în colaborare cu Universitatea din Amsterdam, recitaluri de prânz și expoziții.

Festivalul propune în cele 29 de zile pe care le acoperă, 56 de producții artistice diverse, prezentate în 159 se spectacole - concerte, operă, teatru, film, expoziții, dezbateri etc. Am șansa să fiu la Amsterdam și să particip în această săptămână la premiera mondială de balet Furtuna după Shakespeare, cu celebrul Balet Național Danez și în coregrafia polonezului Krzysztof Pastor și la un spectacol cu Falstaff de Verdi, producție cu care Danielle Gatti și-a făcut debutul la Opera din Amsterdam în fața orchestrei regale Concertgebouw. Regia spectacolului este semnată Robert Carsen, iar rolul titular va fi interpretat de baritonul italian Ambrogio Maestri. Așa că…ne reauzim în curând.


Cristina Sârbu