Arhivă : Cronici Înapoi
Festivalul și Concursul național de interpretare a liedului 'Ionel Perlea'
Un festival-concurs tematic am putea numi ediția cu numărul XXIII, găzduită în perioada 16-18 mai de municipiul Slobozia, în sediul Centrului Cultural UNESCO "Ionel Perlea". Tematic, pentru că pe lângă liedul obligatoriu - oferit anul acesta de compozitorul bănățean Horia Surianu, și cele cinci recitaluri înscrise în programul festivalului au avut un fir conducător.
Ca în fiecare an, concursul a fost prezidat de personalități ale vieții românești, printre care Maria Slătinaru Nistor, Ionel Voineag, Bianca Manoleanu, Dana Chifu, Claudia Codreanu și prof. univ. dr. Grigore Constantinescu:
"Avem sentimentul că am reușit ceva bun și de această data, că talentele pe care le-am selectat vor porni într-o carieră cu un success meritat. Aș vrea să spun că există câteva elemente speciale ale acestei ediții: au fost 23 de concurenți la ediția a XXIII-a, dar pentru trofeu, Iustinian Zetea este primul concurent, din cele 23 de ediții, care a luat distincția cu nota 10 din partea tuturor membrilor juriului. Cred că cultivarea genului liedului se face și prin competiții pentru că așa putem să învățăm tinerii să păstreze comorile muzicii camerale care le-au moștenit de la mari artiști ai timpului."
Sub semnul dialogului maeștri-discipoli stau edițiile Festivalului și Concursului "Perlea", al discipolilor care se întrec pe podiumul competițional și al maeștrilor care oferă recitaluri interesante. Cum vă spuneam, recitaluri tematice: miniaturi vocale create de compozitori moldoveni și interpretate de Cristina Simionescu alături de pianista Cezara Petrescu și ciclul de lieduri "Camera copiilor" de Modest Musorgski - aniversat la 175 de ani de la naștere, de mezzosoprana Claudia Codreanu împreună cu pianista Ina Oncescu. Alte două recitaluri susținute de soprana Bianca Manoleanu alături de pianistul Remus Manoleanu și mezzosoprana Oana Andra împreună cu pianistul Alexandru Petrovici au marcat 150 de ani de la naștarea lui Richard Strauss.
"Fiind anul Strauss am interpretat într-un recital două cicluri op. 32 și op. 39 care cuprind lieduri extraordinar de frumoase și de variate, contrastante, de la cele de linie, cele de entuziasm față de sentimentul iubirii la cele foarte dramatice. Printre aceste lieduri, câte cinci în fiecare ciclu, doar trei au fost interpretate în România". (Oana Andra)
S-au acordat 12 premii, ocupanții primelor trei locuri fiind: soprana Elena Dincă - premiul al III-lea, soprana Aida Cătălina Pavăl Olaru și tenorul Adrian Dumitru - premiul al II-lea, și soprana Rodica Ștefania Butu - premiul I.
Trofeul Ionel Perlea i-a revenit baritonului Iustinian Zetea - discipol al profesorului Ionel Voineag:
"Consider că studenții mei s-au prezentat la un nivel foarte înalt, motiv pentru care sunt foarte mulțumit și fericit din această cauză. Îl amintesc în primul rând pe Iustinian Zetea care a obținut marele premiu, a avut o apreciere unanimă… tenorul Adrian Dumitru a obținut premiul al II-lea, iar baritonul Ștefan Lamatic - care provine dintr-o famile de muzicieni - a obținut Premiul «Mihaela Agachi»…"
"Top ten" a fost numit Iustinian Zetea care a încântat nu numai juriul, ci și publicul:
"E un premiu important. Concursul "Ionel Perlea" are o tradiție importantă în cultura românească. Este o reușită pentru fiecare dintre noi care participăm la acest concurs să câștigăm un premiu…"
Cea de-a XXX-a ediție a Festivalului și Concursului Național de Interpretare a liedului "Ionel Perlea" s-a încheiat cu un concert de muzică sacră susținut la Catedrala Episcopală Slobozia, de Corala "Sfântul Mare Mucenic Mina", dirijor pr. Cătălin Stanciu și Corul de Cameră "Preludiu" condus de Voicu Enăchescu.