Arhivă : Cronici Înapoi

'Musica Coronensis' pe scena Ateneului Român

Publicat: marți, 13 Mai 2014 , ora 15.11

Ateneul Român a găzduit ieri, 12 mai 2014, începând cu ora 18.30, evenimentul intitulat Musica Coronensis - "O istorie muzicală a orașului Brașov". Festivalul cu același nume a luat naștere în anul 2003 la inițiativa maestrului Horia Andreescu și a evoluat semnificativ în ultimii ani. Astfel, după cum dirijorul Steffen Schlandt, fiul binecunoscutului organist Hans Eckart Schlandt, a spus, de la două concerte în primă ediție s-a ajuns la chiar 5 concerte anuale, cu muzică diversificată în care cel puțin o lucrare este de origine brașoveană. Printre muzicienii prezenți ieri pe scena Ateneului Român s-au aflat soprana Cristina Radu și membrii Corului Bach (din nou pe scena filarmonicii bucureștene după 71 de ani), ai Corului de Tineret Bach al Bisericii Negre, cei din Cvartetul vocal Anatoly, Cvartetul Gaudeamus al Filarmonicii Brașov și ai ansamblurilor Brassovia și Măgura.)

La invitația Ambasadelor Germaniei și Austriei în România, muzicienii au prezentat un program cu muzică exclusiv brașoveană. De altfel, dirijorul Schlandt a dezvăluit felul cum a gândit realizarea acestui concert special: ,,Am fost invitați de către Ambasada Germaniei și Austriei să prezentăm ideea de Musica Coronensis și la București după 11 ediții pe care le-am avut la Brașov. Am încercat să sintetizăm, dar este foarte greu să sintetizezi 500 de ani de muzică mai ales dacă ai ce prezenta." Dintre compozitorii lucrărilor muzicale expuse ireproșabil îi amintim pe Valentin Greff Bakfark, Daniel Croner, Iacob Mureșianu, Ana Szilagyi și Ion Criveanu.

Seara s-a încheiat în aplauzele furtunoase ale publicului, deopotrivă vorbitor de limbă română, dar și de limbă germană. Dirijorul și organistul Steffen Schlandt a fost plăcut surprins de reacția celor din sală: ,,Noi ne-am simțit foarte bine. Este primul concert la Ateneu pe care l-am avut și pot spune că atât acustica, cât și căldura oamenilor ne-au ajutat foarte mult să ducem concertul la bun sfârșit.

Antonia Liță