Arhivă : Cronici Înapoi

Omagiu lui Dinu Lipatti - concert inclus în campania 'Un pian pentru Lipatti'

Publicat: marți, 1 Aprilie 2014 , ora 12.45

Colegiul Național de Artă "Dinu Lipatti" București a lansat în 28 martie Campania Un pian pentru Lipatti, cu scopul de a iniția o colectă publică pentru achiziționarea unui pian performant destinat elevilor. După ce vinerea trecută, la Colegiul Lipatti a fost Ziua Porților deschise, luni 31 martie, a fost organizat un concert special, intitulat Omagiu lui Dinu Lipatti. Pe scena Ateneului Român, protagoniști au fost elevii din Orchestra și Corul Colegiului Lipatti, dirijate de Nicolae Racu și Andrei Ștefan Racu. Invitați în postură solistică au fost trei renumiți muzicieni, precum și o elevă a Colegiului Lipatti. Violoncelistul Marin Cazacu a interpretat cunoscutul Adagio de Albinoni, tânăra violonistă Adriana Gabrian a ales să prezinte publicului Melodii lăutărești din creația lui Pablo de Sarasate, violonista Cristina Anghelescu a interpretat partea I a Concertului nr.4 de Mozart, iar Viniciu Moroianu a fost, în finalul serii muzicale, solist al Fanteziei pentru pian, cor și orchestră de Beethoven.

Orchestra și Corul Colegiului Lipatti au mai avut în program lucrări de Gioachino Rossini, Paul Constantinescu, Franz Liszt și Giuseppe Verdi.

La finalul concertului, am avut plăcerea de a sta de vorbă cu actrița Emilia Popescu: "A fost o seară foarte specială, m-a dus cu gândul înapoi la acum 30 de ani, când fratele meu studia și el violoncelul la Liceul Enescu. Știu în ce condiții grele se face muzică la noi, din păcate nu s-a schimbat mare lucru, dar bucuria, tenacitatea și dăruirea copiilor sunt de-a dreptul emoționante. Sunt foarte impresionată de public, de numărul mare de spectatori. Împărtășim aceeași bucurie cu copiii dar condițiile, din păcate, trebuiau să fie altele și să lupți pentru un pian la un Colegiu de Muzică în 2014 este și trist și jenant. Dar ca seară, a fost o seară minunată."

Câteva cuvinte și de la Marina Constantinescu, jurnalist și critic de teatru, susținătoare a Campaniei Un pian pentru Lipatti: "Pentru mine este o seară mare, pentru că de aici, din Școlile de Muzică pleacă valorile de mâine. Vreau să învățăm să-i respectăm, să-i iubim, să-i încurajăm, să-i susținem și de aceea Un pian pentru Lipatti este de fapt ideea de a fi generoși cu ce e valoare în țara aceasta. Sunt foarte emoționată și toată lumea este așa, Ateneul a găzduit lumea de mâine."

Persoanele și instituțiile care vor să facă donații pot găsi informații pe pagina: www.colegiuldinulipatti.net63.net.

Reportaj de Andreea Chiselev