Arhivă : Cronici Înapoi

Dezvelire bust Ștefan Gheorghiu - la Ateneul Român

Publicat: vineri, 28 Martie 2014 , ora 12.12
O viață împlinită, dăruită muzicii. Ștefan Gheorghiu a susținut peste 2000 de concerte în carieră și a dezvăluit o latură pedagogică pentru care este considerat a fi părintele școlii de vioară românești din a doua jumătate a secolului trecut. Un concert In Memoriam susținut de Orchestra Filarmonicii "George Enescu" ieri seară, 27 martie 2014.


Filarmonica George Enescu a fost ieri seară gazda unui concert dedicat memoriei violonistului Ștefan Gheorghiu. Orchestra instituției a fost dirijată de Horia Andreescu, într-un program ce a inclus lucrări de Csiky Boldizsar, Serghei Prokofiev și Richard Strauss. În pauza concertului, în foaierul Ateneului a fost dezvelit bustul lui Ștefan Gheorghiu realizat de sculptorul Auerlian Cafegiu, un omagiu adus marelui violonist.


Declarația fratelui său, pianistul Valentin Gheorghiu:

E o bucurie să văd că e răsplătit într-adevăr, fiindcă merită pe deplin. Era un pedagog extraordinar.


Despre eveniment a vorbit și directul Filarmonicii George Enescu, Andrei Dimitriu:

Dezvelirea bustului Ștefan Gheorghiu se înscrie într-o strategie pe care conducerea instituției noastre a adoptat-o , fie amplasare a busturilor marilor muzicieni, care au ctitorit în muzica și cultura românească, în acest Panteon, care este Ateneul Român. Ștefan Gheorghiu, în afară că a fost un mare violonist a fost solistul Filarmonicii câțiva zeci de ani. A fost un pedagog de excepție. Există o școală Ștefan Gheorghiu, care cred eu, e cea mai valoroasă contribuție a maestrului la cultura românească.


La dezvelirea bustului lui Ștefan Gheorghiu a participat și Mihaela Martin, una dintre discipolele maestrului și solista de ieri seară a orchestrei filarmonicii bucureștene. Declarația violonistei, la final de concert:

M-am bucurat foarte mult că atâta lume a venit, foarte frumos gestul acesta de a-l omagia. Era altfel cu fiecare din noi. Cred că acolo era marea lui calitate, că a reușit fiecăruia din noi să ne creeze posibilitatea de a dezvolta o individualitate, o personalitate și a încercat să ne dea cât mai multă cultură, cât s-a putut. O influență într-adevăr foarte benefică.



Lucian Haralambie