Arhivă : Cronici Înapoi

Stagiunea de Marți seară - 25 martie 2014

Publicat: miercuri, 26 Martie 2014 , ora 13.52

Franck, Enescu și Wieniawski sunt compozitorii pentru care violonistul Răzvan Anemțoaei a optat în programul prezentat în cadrul Stagiunii de Marți seară. Virtuozitatea s-a îmbinat cu lirismul în recitalul tânărului violonist, susținut în 25 martie la Sala Mică a Ateneului Român. Pentru al doilea an bursier al Fundației Principesa Margareta a României, Răzvan Anemțoaei deține în palmares peste 30 de premii la numeroase concursuri naționale și internaționale și a susținut numeroase recitaluri atât în țară cât și în străinătate în țări precum: Israel, Franța, Italia. Alături de pianista Viorica Boerescu, în compania căreia a evoluat, Răzvan Anemțoaei și-a demonstrat cu trăsături sigure de arcuș deopotrivă virtuozitatea și expresivitatea într-un parcurs muzical despre care ne-a vorbit:

"Wieniawski a fost un mare virtuoz, piesele lui pun foarte mari probleme tehnice, sunt spectaculoase și sclipitoare. Am ales și piesa Lăutarul din suita "Impresii din copilărie" ce amintește de lăutarii din copilăria lui Enescu, iar Sonata pentru vioară și pian de Franck este una dintre cele mai frumoase din întreg repertoriul muzical violonistic. În Sonata de Franck m-am simțit cel mai bine…"

O evoluție ascendentă a avut violonistul Răzvan Anemțoaei într-un program atent studiat cu profesoara lui de la Universitatea Naționala de Muzică București conf. univ. dr. Luminița Burcă. Despre evoluția studentului său, aceasta a declarat:

"Pe Răzvan Anemțoaie îl cunosc de câțiva ani, este un copil foarte preocupat, responsabil, ambițios și dornic de a face lucrurile la un mare nivel… tindem spre un anumit nivel. Pot să vă spun că evoluția lui, fiind în anul II la Universitatea de Muzică, a fost foarte bine urmărită, evoluție constantă, nu foarte explozivă, dar… cu pași mici spre lucruri mari și sper că va avea un viitor foarte frumos."

Programul în care Răzvan Anemțoaei ne-a purtat cu abilitate de la pasajele de virtuozitate scrise de Wieniawski la inflexiunile populare din Lăutarul lui Enescu și romantismul lui Franck a fost apreciat de publicul prezent în Sala Mică a Ateneului Român care l-a rechemat de mai multe ori la rampă.


Jeanine Costache