Arhivă : Cronici Înapoi

Festivalul Internațional de Percuție la final

Publicat: luni, 17 Martie 2014 , ora 13.49
Prima ediție a Festivalului Internațional de Percuție s-a încheiat sâmbătă seara, cu un succes fulminant. Timp de șase zile, Sala Radio a atras ca un magnet sute și sute de curioși să asculte și să vadă cele mai exotice instrumente de percuție. După o săptămână, în fiecare seară, artiști percuționiști din Japonia, Taiwan, Belgia, Franța și România s-au reunit pe scena Sălii Radio. Impresiile după concert - în reportajul Ioanei Goia.


S-a încheiat festivalul, tragem linie. Care este părerea organizatorilor?

Alexandru Anastasiu: A fost extraordinar, așa cum mă așteptam, oameni care provin din culturi diferite, ceea ce am și dorit, cu repertoriu variat și practic am creat ceea ce am dorit, o lume sonoră a instrumentelor de percuție.


Cel puțin și la fel de important este să aflăm și părerea publicului. Care au fost impresiile la finalul galei de sâmbătă:

- Este ceva deosebit. Poți să admiri și dexteritatea și vigilența și frumusețea lor interioară și ceea ce exprimă toți. E ceva modern, e ceva care trebuie să placă publicului.

- Sunt foarte fericit să ascult artiști și lucrări, pe care publicul românesc n-are foarte des ocazia să le cunoască.

- Chiar mi se pare interesant. Nu am mai fost până acum la un astfel de concert și chiar mi-a priit ideea și am venit pentru că, de ce nu, să încerc ceva nou.


Ți-a plăcut?

- Mi-a plăcut foarte mult.

- Mi s-a părut foarte interesantă ideea de a veni la un concert, pentru că am fost la tot felul de spectacole și numai aici nu și îmi place mai mult decât un concert de pian, pentru că e mai multă acțiune, e mai dinamic decât un concert clasic.

- Invitații au fost de excepție, iar percuționiștii de la Radio n-au fost mai prejos. S-a văzut multă muncă și repetiții, dar și talentul și dăruirea și-au spus cuvântul. Sunt foarte buni și bineînțeles că inițiativa este demnă de lăudat.

- Festivalul a fost o idee genială. Și eu sunt percuționist și am așteptat asta de mulți ani. A fost un moment extraordinar să pot privi niște profesioniști în toată regula.

- Mă bucur că Radio România oferă iubitorilor muzicii de calitate un astfel de festival. Faptul că publicul a venit în această seară aici, ne demonstrează că produsele de calitate aduc public, au succes și până la urmă contribuie la îndeplinirea misiunii de post public. Câte un produs pentru fiecare categorie de public. Iată că tinerii vor astfel de întâlniri pentru ei.Ioana Goia