Arhivă : Cronici Înapoi

Roots Revival Romania - Mărțișor muzical la Sala Radio

Publicat: marți, 4 Martie 2014 , ora 9.20

Turneul "Roots Revival Romania", desfășurat începând cu 25 februarie, s-a încheiat la Sala Radio, pe 1 Martie. A fost într-adevăr un Mărțișor muzical inedit, pentru că tradițiile și revitalizarea lor sunt cuvinte cheie ale acestui proiect.

Ediția a II-a, inspirată de Maria Tănase, a avut ca invitați 7 muzicieni din 7 țări ale lumii și o solistă din Maramureș, loc în care a prins contur anul trecut conceptul Roots Revival. În 2014, înainte de concertul de la București, proiectul Roots Revival Romania a fost aplaudat la Filarmonica din Brașov, Casa Studenților din Cluj-Napoca și Filarmonica Banatul din Timișoara, publicul fiind cucerit cu fiecare ocazie.

S-au îmbinat în program cântece tradiționale românești, interpretate de solistele vocale Monica Mădaș, care activează în prezent la Londra și Maria Casandra Hauși, cu sonorități provenite din cele mai diverse culturi: Armenia a fost reprezentată de Emmanuel Hovhanissyan la duduk, Turcia de Mehmet Polat - oud, Marea Britanie de Meg-Rosaleen Hamilton - vioară și violă, Iranul de Mehdi Aminian - la ney, Germania de Ruven Ruppik iar Spania de Aleix Tobias Sabater, ambii percuționiști. Teme românești precum Ciuleandra sau Până când nu te iubeam, devenite celebre în interpretarea Mariei Tănase, au fost cântate într-o înveșmântare armonică și ritmică nouă, inspirată de tradițiile muzicale ale fiecăruia dintre protagoniști.

La finalul concertului Roots Revival Romania de la Sala Radio am întrebat-o pe Monica Mădaș cum a decurs turneul în opinia ei:

"A fost bine, deși timpul a fost scurt, pentru că ne-am întâlnim la București și am pregătit două ore de muzică în doar șase zile. M-am bucurat să mă reîntâlnesc cu muzicieni de anul trecut, să cunosc alți noi muzicieni, să colaborez cu Maria Casandra Hauși, o voce extraordinară pe care o admir, să abordăm repertoriul Mariei Tănase, fiecare cu felul propriu. După reacția publicului îmi dau seama că a ieșit bine. Am avut o echipă extraordinară în spate și acum, după ultimul concert, încă nu mi-am revenit, am impresia că urmează să mai intru pe scenă. A fost un timp intens și sunt năucă, dar foarte fericită.

Reportaj realizat de Andreea Chiselev