Arhivă : Cronici Înapoi
Staginea de Marți seară - 25 februarie 2014
De un recital cu piese spectaculoase, în care virtuozitatea s-a îmbinat cu lirismul, am avut parte în seara de 25 februarie la Sala Mică a Ateneului Român. Invitata Stagiunii de Marți seară a fost violonista Andra Lucia Andrei. A avut parte de un public numeros ce a aplaudat entuziast evoluția tinerei muziciene într-un program mozaicat ce a cuprins nu mai puțin de nouă piese de George Enescu, Pablo de Saraste, Nicolo Paganini, Camille Saint-Saens, Edward Elgar, Maurice Ravel, Fritz Kreisler și Jules Massenet. Doar 20 de ani are Andra Lucia Andrei, o violonistă cu o bogată activitate solistică, membră a Orchestrei Naționale de Tineret și colaboratoare a Filarmonicii "George Enescu" și a Orchestrei Naționale Radio. Alături de pianista Clementina Ciucu, în compania căreia a evoluat, Andra Lucia Andrei și-a demonstrat cu trăsături sigure de arcuș deopotrivă virtuozitatea și expresivitatea într-un parcurs muzical despre care ne-a vorbit:
"Am vrut să creez un repertoriu complex atât cu piese lente, cât și cu piese de virtuozitate, să îmbin astfel sensibilitatea cu agilitatea. Mi-am dorit acest recital foarte mult, am vrut să fie ca o paletă largă de culori în care să se distingă foarte bine fiecare nuanță. Sper că am și reușit în această seară să dăruiesc publicului această paletă de culori."
O paletă diversă de culori în care au predominat pasajele de virtuozitate a afișat Andra Lucia Andrei - studentă în anul II la Universitatea Națională de Muzică București, la clasa mult apreciatului violonist Gabriel Croitoru. Despre evoluția discipolei sale, maestrul a declarat:
"O cunosc pe Andra de mai mulți ani, mă bucur că evoluează într-o direcție crescătoare. A avut un program greu, lung, captivant, însă, pentru public… mai avem de lucru dar este o bucurie când vezi că tânăra generație nu se lasă încă de instrumentele acestea care sunt grele, e greu de cântat la ele dar încearcă să o facă așa cum poate mai bine și să calce pe urmele celor care au trecut pe scenă și chiar e greu. E o meserie extrem de grea, dar la fel de frumoasă."
Între pasajele de virtuozitate executate cu precizie de violonista Andra Lucia Andrei, am sesizat un sunet cald și multă sensibilitate, calități apreciate și de publicul prezent în Sala Mică a Ateneului Român care a rechemat-o de mai multe ori la rampă.