Arhivă : Cronici Înapoi

Alexandru Tomescu revine în postura de solist al Orchestrelor și Corurilor Radio

Publicat: luni, 17 Februarie 2014 , ora 11.48
Concert special oferit de Orchestra Națională Radio de Ziua Îndrăgostiților! Alexandru Tomescu a revenit vineri, 14 februarie 2014, pe scena Sălii Radio, în poziția sa de solist concertist al Orchestrelor și Corurilor Radio (pe care o deține din 2002), și a cântat în compania ansamblului mare al Radioului sub bagheta dirijorului principal al acestuia, Tiberiu Soare.


Concertul în re minor pentru vioară și orchestră, în varianta lui Alexandru Tomescu și a Orchestrei Naționale Radio, dirijate de Tiberiu Soare. Opusul a marcat revenirea violonistului în postura de solist al Orchestrelor și Corurilor Radio, după o pauză de un an:


Alexandru Tomescu: "Sigur că mi-a fost foarte dor să cânt din nou împreună cu colegii mei din Orchestra Națională Radio și bucuria a fost bineînțeles dublată de faptul că am avut ocazia de a cânta împreună cu Tiberiu Soare, nu doar un muzician desăvârșit, ci și un foarte bun prieten și m-am bucurat foarte mult să văd succesul de public, de care s-a bucurat acest concert. Lucru care mă bucură foarte mult, fiindcă arată că rezultatele muncii pe care le-am început împreună cu colegii mei, în urmă cu aproape 10 ani de zile și acela de a revitaliza muzica clasică, de a o readuce acolo unde îi este locul, încep să se vadă puțin câte puțin."


Despre revenirea lui Alexandru Tomescu, ne vorbește Tiberiu Soare:

"Mă bucur foarte mult că am făcut din nou muzică pe scena Sălii Radio cu Orchestra Națională Radio. Acesta este un lucru foarte important și sunt foarte fericit că am avut această ocazie de a-l întâmpina înapoi pe Alexandru Tomescu."


O sală Mihail Jora plină, nerăbdătoare să-l asculte pe violonist. Printre ei și Bailey Barish, jurnalist și realizator de workshop-uri în cadrul Centrului pentru Jurnalism Independent:

"Îl ascult pentru prima dată. Trebuie să mărturisesc faptul că muzica lor a fost o reverie, a fost superb. Echilibrul dintre orchestră și solist a fost extraordinar. Sunt de părere că este o formulă perfectă. Dirijorul și solistul au comunicat permanent. Orchestra a fost și ea excelentă."


Programul s-a încheiat cu Suitele 3 și 2 din muzica baletului "Romeo și Julieta" de Serghei Prokofiev, despre care Tiberiu Soare afirmă:

"Va rămâne cu siguranță unul din titlurile care se vor cânta și peste sute de ani, când noi nu vom mai fi."


Opinii ale celor prezenți în sală, la final de concert:

- O splendidă interpretare, din cele mai greu de interpretat partituri.

- Alexandru Tomescu este o bucurie pentru noi și acest concert care este o probă pentru interpret și de asemenea suita de balet "Romeo și Julieta", atât de fascinantă. A fost o seară frumoasă, cu adevărat.Lucian Haralambie