Arhivă : Cronici Înapoi

Stagiunea de Marți seară - 7 ianuarie 2014

Publicat: miercuri, 8 Ianuarie 2014 , ora 12.30

Prezența pe afișul Stagiunii de Marți Seară a pianistei Adela Liculescu a adus în 7 ianuarie 2014 un public numeros și entuziast ce a umplut Sala Mică a Ateneului Român. Iată că Adela Liculescu este deja un nume afirmat în peisajul muzical, o tânără care își confirmă talentul pianistic prin fiecare evoluție în care caută să prezinte programe cât mai atractive. Am ascultat-o în stagiunea trecută cu un program integral Ludwig van Beethoven, aseară tânăra pianistă a demonstrat o tehnică excelentă și o paletă de nuanțe diverse în Sonata beethoveniană op. 2 nr. 1 în fa minor, Sonata în la minor de Franz Schubert și suita "Gaspard de la nuit" de Maurice Ravel. Un program atent lucrat care reflectă momentul evolutiv în plan interior și artistic, tânăra muziciană afirmând:

"Mi-am dorit stagiunea aceasta să creez un repertoriu cât mai variat pentru că anul trecut am făcut un program de autor și atunci m-am gândit că anul acesta ar trebui să vin cu ceva cât mai diversificat și am încercat să aduc lucrări din epoci cât mai distanțate în timp. De aceea m-am gândit să cânt la bis Mefisto vals de Franz Liszt și un studiu de Alexandr Skriabin pentru a fi un program complet. M-am simțit foarte bine, atmosfera la Ateneu este absolut deosebită pentru că vin foarte mulți prieteni și pentru mine este o bucurie să cânt aici, simt că se crează o conexiune cu publicul și până la urmă acesta este lucrul cel mai important care ne definește pe noi ca artiști."

Adela Liculescu a demonstrat încă o dată că este o prezență scenică agreabilă, o "surpriză" muzicală extrem de plăcută apreciată de un public numeros în care s-a aflat si violoncelistul Marin Cazacu:

"Ce seară minunată… am fost atât de fericit să ascult o tânără pe care o cunosc de câțiva ani și să-i văd evoluția cu totul deosebită… este deja excepțională. Peste douăzeci de ani cu siguranță vom vorbi despre o mare personalitate a vieții muzicale românești… Este o pianistă desăvârșită, pentru că are tot ce-i trebuie, are o frază plină de cultură și de știință și mai ales de căldură sufletească. Este o descoperire pe care am făcut-o cu ceva ani în urmă și mi-a făcut o mare plăcere să o reascult acum. Ne face o mare onoare acolo unde se află - la Viena - unde studiază și sunt fericit că și publicul bucureștean prezent în număr deosebit astă seară s-a bucurat din plin de prezența ei pe scena Ateneului Român."

O seară cu adevărat minunată concluzionată cu două bisuri din creația lui Franz Liszt și Alexandr Skriabin, recitalul realizat de Adela Liculescu stârnind ovațiile melomanilor care au aplaudat minute în șir rechemând-o de mai multe ori la rampă.

Jeanine Costache