Arhivă : Cronici Înapoi

Concert de Crăciun cu Spirit Brass Ensemble

Publicat: miercuri, 18 Decembrie 2013 , ora 12.07

Studioul Mihail Jora a găzduit marți, 17 decembrie 2013, un concert inedit. Spirit Brass Ensemble codus de Mihai Ceascai a prezentat un program care a cuprins de la lucrări baroce până la colinde tradiționale românești.


"Foarte interesant și, în același timp, destul de rar!"

"Deosebit de reușit! O orchestră numai din bărbați, suflători, alămuri… chiar mi-a plăcut foarte mult."

"Multe piese interpretate erau pentru pian și orchestră și au fost deosebit de bine orchestrate, ceea ce se întâmplă mai rar."

Opinii din publicul numeros prezent marți seară în Studioul "Mihai Jora" la concertul susținut de Spirit Brass Ensemble, un grup de suflători alcătuit din muzicieni ai Formațiilor Muzicale Radio și studenți ai Universității Naționale de Muzică din București.

Lucrări din perioada barocă, piese de Crăciun din repertoriul internațional și o suită de colinde românești - toate acestea în sonoritatea instrumentelor de suflat din alamă.

Despre întâlnirea cu publicul din Sala Radio ne vorbește conducătorul Ansamblului Spirit Brass, Mihai Ceascai:

«Întâlnirea cu publicul a fost surprinzătoare în primul rând; a fost cel mai numeros public de când activăm noi în formula de Spirit Brass la Sala Radio și, așa cum ați văzut, vorbele sunt de prisos. A fost un public cald, primitor.»

O surpriză oferită celor prezenți în sală a fost apariția contrabasistului Cătălin Rotaru în postura de solist al ansamblului.

Închei acest material cu declarația celui care a realizat aranjamentele lucrărilor prezentate de ansamblul Spirit Brass, compozitorul Ioan Dobrinescu:

«Sunt prieten de mulți ani cu Mihai Ceascai și el m-a incitat să scriu pentru ei. Colindele din care ați ascultat în seara asta o parte sunt chiar primele lucrări pe care le-am făcut pentru ei. După aceea ați văzut că le-am scris foarte mult. Sunt niște muzicieni extraordinari, este o formație foarte mare - nu sunt familiare la noi - care ar trebui să fie cunoscută. Repertoriile sunt senzaționale. Rezultatul l-ați văzut, publicul i-a adorat! Muzica este foarte diversă, foarte expresivă, merită sprijiniți. Sunt niște muzicieni extraordinari și e o mare bucurie să lucrezi cu ei.»

Reportaj realizat de Lucian Haralambie