Arhivă : Cronici Înapoi
Concert de valsuri la Ateneul Român
Organizatorii l-au numit "Un alt fel de vals" iar publicul prezent la Ateneul Român s-a putut bucura de o seară de "Iarnă Magică" - cadoul oferit de Orchestra Română de Tineret dirijată de Cristian Mandeal în concertul susținut sâmbătă seară, 14 decembrie.
«La cei cinci ani de când am debutat pe scena Ateneului Român cu Orchestra Română de Tineret emoțiile sunt foarte puternice, pentru că în cei cinci ani a existat foarte multă muncă, foarte multă dăruire, foarte multă dragoste din partea generațiilor de muzicieni. Pot să spun ca o cifră aproximativă, 200 de muzicieni au cântat în aceste evenimente. Sunt mândru de ei pentru că merită atenția noastră, a tuturor.» - Marin Cazacu, directorul artistic al Orchestrei Române de Tineret, după concertul susținut sâmbătă, 14 decembrie 2013, la Ateneul Român.
Seara muzicală s-a desfășurat sub genericul "Un alt fel de vals" și a marcat împlinirea a cinci ani de la înființarea ansamblului. Brahms, Dvorak, Sibelius, Șostakovici și Haciaturian printre alții - într-un program dirijat de Cristian Mandeal și în care a figurat un moment solistic semnat de pianistul Andrei Licareț.
De unde această idee a valsurilor? Ne spune Dorin Ioniță, directorul general al Lanto Communication, organizator al evenimentului:
«De la oferta teribilă pe care ne-o face muzica de pe tot mapamondul - nu numai Strauss a făcut vals, deși eu iubesc valsurile lui Strauss - aici am vrut să fim un pic diferiți, să arătăm că în toată lumea există vals și de o frumusețe teribilă.»
O seară de iarnă magică, după cum au numit-o organizatorii, oferită de Orchestra Română de Tineret, mărturie stând opiniile celor din sală.
Violonistul Alexandru Tomescu: «O ideea foarte frumoasă, extrem de interesantă și normal că maestrul Mandeal a avut de unde alege repertoriul pentru orchestră. Pe pianistul Andrei Licareț în cunosc de foarte mulți ani, am avut chiar ocazia să cântăm împreună anul acesta și tocmai am redescoperit un artist de excepție, cu o sensibilitate cu totul și cu totul aparte.»
Dirijorul Florin Totan: «Tehnicitatea, tinerețea lor și entuziasmul lor - astea sunt lucruri pe care le observă oricine. Pe mine m-a impresionat cel mai mult calitatea sunetului orchestrei, pentru că ăsta este lucrul cel mai important și cu asta se diferențiază orchestrele mari în lume.»