Arhivă : Cronici Înapoi

Corul Madrigal la 50 de ani - decorat la Palatul Cotroceni

Publicat: joi, 28 Noiembrie 2013 , ora 12.43

Este un brand de țară. Are un concept unic prin sonoritate, amplasamentul stereofonic în scenă, costumele de epocă medievală recent înnoite de designerul Doina Levintza și prin bogatul său repertoriu: de la muzica Renașterii europene, trecând pe la muzica bizantină până la compoziții contemporane. Corul Madrigal a împlinit anul acesta jumătate de veac, iar miercuri, 27 noiembrie 2013, a fost premiat la Palatul Cotroceni. Un reportaj de Adina Dragomir:


Madrigalul - una dintre cele mai cunoscute formații corale românești pe plan mondial. Cor aflat în patrimoniul UNESCO din 1992 și condus de aproape jumătate de secol de cel care l-a creat, dirijorul Marin Constantin, care a decedat în 2011, la 85 de ani.

Madrigalul a împlinit anul acesta 50 de ani, iar ieri, președintele României, Traian Băsescu i-a acordat Ordinul Meritul Cultural în grad de Mare Ofițer.

Traian Băsescu:
«Am văzut lista impresionantă de premii pe care le-ați primit în țară și mai ales în străinătate. 50 de ani și aproape tot atâtea CD-uri. Este o producție care impresionează până și pe un politician.»

Impresionantă a fost atmosfera de la Palatul Cotroceni. Tânăra generație, cei care sunt acum în cor s-au întâlnit cu cei care au fondat corul acum jumătate de veac. Printre ei, Veronica Bojescu - mulți ani, dirijorul adjunct. A fost printre primii veniți în cor, în 1963. Era studentă la Conservator. Avea 20 de ani. Și a mai plecat în 1997. O viață dedicată Madrigalului.

Veronica Bojescu:
«Asta a fost. Nu știam decât Madrigal, într-adevăr. Ăsta este adevărul. Aveam și familie, aveam și copii, dar întotdeauna asta a fost singura noastră preocupare, în afară de viața aceea amărâtă și chinuită. Și a fost debușeul nostru, a fost mai mult decât colosal. Asta a fost.»

Totul i se datorează dirijorului Marin Constantin, îmi spunea ieri Sonia Purdea, de asemenea membru fondator. A cântat în Madrigal 35 de ani.

Sonia Purdea:
«El a avut ceea ce se numește acel har de a aduna lângă el niște oameni și de a-i ține numai cu privirea. Noi în concerte, practic aveam o legătură dincolo de cuvinte, prin privirea lui și din marea dragoste pentru muzică și pentru muzica barocă, pentru muzica preclasică. Turneele ne-au adunat foarte mult. Am fost ca o familie.»

Ieri s-au mai acordat ordine, diplome și medalii jubiliare tinerilor, seniorilor și fondatorilor corului Madrigal.