Arhivă : Cronici Înapoi
'Ascultă 5 minute de muzică clasică' la Târgul Internațional GAUDEAMUS Carte de învățătură
Proiectul "Ascultă 5 minute de muzică clasică", ajuns deja la cea de-a șaptea ediție, se pregătește să intre în toate instituțiile de învățământ din țara noastră. Miercuri, 20 noiembrie 2013, în cadrul celei de-a 20-a ediții a Târgului Internațional GAUDEAMUS Carte de învățătură, organizat de Radio România, Cristina Comandașu, inițiatorul proiectului, a discutat cu oficiali ai Ministerului Educației și Cercetării și profesori de Educație Muzicală detaliile implementării proiectului "Ascultă 5 minute de muzică clasică" în școlile din România.
"Sunt bucuros că proiectul are anvergură națională și că are la bază un protocol cu Ministerul Educației. Indiferent de acest lucru, Bucureștiul promovează ideea pentru că este benefică tuturor copiilor datorită faptului că partiturile muzicale urmează programa școlară. Muzica din păcate în școală, în afară de unitățile de învățământ de specialitate, are din ce în ce mai puțini adepți. Cultura muzicală ca atare are de suferit. Sunt bucuros că muzica pătrunde în sufletul copiilor și sperăm prin asta să-i facem mai buni, mai înțelegători, mai toleranți." - Constantin Trăistaru, inspectorul școlar general al municipiului București, despre implementarea proiectului "Ascultă 5 minute de muzică clasică" la nivel național în instituțiile de învățământ din România.
Inițiativa a debutat în octombrie 2010, cu scopul de a aduce cât mai aproape de potențialul ei public muzica clasică într-un mod neconvențional. În timp, mai mute inspectorate școlare din țară au sprijinit proiectul, urmând ca din acest an în fiecare școală să se asculte 5 minute de muzică clasică.
Cum văd celelalte cadre didactice proiectul "Ascultă 5 minute de muzică clasică":
Valentina Gavrilă, profesor de educație muzicală la Școala generală nr.56: "Eu cred că este un proiect important pentru dezvoltarea copiilor, pentru educarea lor, pentru educarea gustului artistic și sper că acest proiect se va extinde și cât mai mulți copii se vor putea bucura de muzică de bună calitate."
Adrian Brăescu, inspector al Ministerului Educației și Cercetării: "Este chiar un proiect demn de Radio România Muzical. Vine și în întâmpinarea, cred, a unor nevoi firești, dacă se ia în considerație nevoia de armonie. Radioul, ca depozitar al unor valori muzicale cum sunt aceste înregistrări, contribuie foarte mult la formarea tinerei generații prin această restituire, dacă vreți. Copiii cu siguranță vor fi receptivi. Dacă și profesorii le vor da explicațiile care trebuie și feed-back-ul va fi cel potrivit, probabil că se va amplifica în anii care urmează."
Mirela Drăgan, director adjunct și profesor de educație muzicală la Școala generală nr.195: "Se spune, de fapt, că muzica este un limbaj universal și tocmai de aceea este bine să propulsăm acest limbaj pentru că nu aduce nimic altceva omului decât fericire, sănătate, echilibru în tot ceea ce-și dorește. Acest lucru se constituie în primul și în primul rând pe baza audiției. Îmi doresc să aibă succes. Eu îl privesc cu optimism și să dea Dumnezeu să auzim de lucruri bune pe viitor despre derularea lui."