Arhivă : Cronici Înapoi

Stagiunea de Marți seara - 19 noiembrie 2013

Publicat: miercuri, 20 Noiembrie 2013 , ora 12.37

Harpa a fost "vedeta" recitalului din 19 noiembrie 2013 de la Sala Mică a Ateneului Român. Și atunci când este mânuită cu abilități tehnice spectaculoase, precum cele ale tinerei muziciene Miruna Vidican, harpa a suscitat interesul melomanilor care au primit cu entuziasm recitalul înscris în cel de-a cincilea sezon al Stagiunii de Marți seară. Un parcurs interesant, de la creația barocă prin lucrări de Bach și Handel la repertoriul romantic incluzând piese de Ceaikovski și Faure și concluzionat cu o lucrare românească - Sonata pastorală de Carmen Petra Basacopol, a propus Miruna Vidican. Discipolă a apreciatului harpist Ion Ivan Roncea, este la rândul ei îndrumător în tainele harpei pentru elevii Liceului de Muzică George Enescu din București. Membră a Orchestrei Române de Tineret - un ansamblu deja impus în peisajul muzical românesc, Miruna Vidican a demonstrat că harpa poate fi un instrument solistic cu o complexitate coloristică orchestrală. Emoționată la prima apariție pe podiumul Sălii Mici a Ateneului Român, Miruna Vidican a mărturisit:

"Mă pregătesc pentru a mă prezenta la un concurs în Sankt Petersburg care are un program impus și am dorit să îl prezint. M-am gândit să fac o incursiune cronologică, de la Bach până în contemporaneitate. Am inclus și o lucrare românească - Sonata pastorală de Carmen Petra Basacopol - o compozitoare care scrie foarte mult pentru harpă și am considerat că este un fel de mulțumire din partea mea să interpretez acest opus… Îmi place foarte mult harpa și muzica în general și atunci mă străduiesc să transmit pe cât se poate un mesaj. M-am simțit foarte bine, publicul m-a primit foarte frumos, a fost călduros în aplauze… m-am simțit în largul meu și mi-a făcut mare plăcere să cânt. Acustica este extraordinară și instrumentul este foarte bun, deci am avut toate condițiile necesare."

Miruna Vidican - o tânără muziciană sensibilă și talentată care dă viață harpei convertind-o într-un instrument solistic interesant prin multitudinea sonorităților dezvăluite cu o tehnică exemplară. Parcursul său solistic a încântat publicul care a răsplătit-o cu aplauze binemeritate rechemând-o de mai multe ori la rampă.

Jeanine Costache