Arhivă : Cronici Înapoi

'Baiadera' la Opera Română din București

Publicat: luni, 11 Noiembrie 2013 , ora 12.30

"Mi se pare că România începe să aibă foarte multe festivaluri și acesta este un lucru foarte frumos, că lumea chiar își dorește să vină, ca dovadă că sălile sunt pline. Și spectacolele încep să devină din ce în ce mai ofertante. Asta este partea bună, pentru că în momentul în care, din multe lucruri care se fac începe să se decanteze ceea ce este bun, frumos și de calitate. Și asta contează foarte mult. E un spectacol extrem de plăcut pentru orice persoană, indiferent din ce domeniu ar veni, pentru că muzica este superbă. Ce mi-a plăcut este că într-adevăr, corpul de balet începe să fie extrem de omogen și de frumos. Soliștii, de asemenea. Chiar este o performanță, pentru că este un spectacol destul de greu." - Veronica Maria Stoica, managerul Corului Madrigal, despre spectacolul susținut duminică, 10 noiemnbrie 2013, la Opera Română București.

În cadrul festivalului "Viața e frumoasă!", pe scena instituției s-a montat Baiadera, baletul scris de Ludwig Minkus.

Rolurile principale Nikia și Solor au fost interpretate de Oana Popescu Babușka, respectiv de Robert Enache, acesta din urmă la debut în spectacolul Baiadera, povestea impresionantă care se leagă de parcursul artistic al celebrului balerin Rudolf Nureyev. Iurie Florea a dirijat orchestra, Adriana Urmuzescu a semnat scenografia, iar regia și adaptarea coregrafică au fost realizate de Mihai Babușka.


Un spectacol reușit, după cum spun și cei prezenți în sală:

- Cred că o să venim de câte ori se va juca. E o seară încântătoare. Baiadera are o muzică foarte frumoasă, costumele sunt superbe și scenografia. Prim-solistul este extrem de bun după părerea mea și prim-solista. Pentru mine ca spectator e o încântare. De câte ori vin este o încântare. Asta face festivalul Viața e frumoasă!. Pur și simplu ne-a încântat și am profitat.

- E un efort grandios pe care îl depun cei care joacă, cei care creează toată povestea. Se transmite foarte mult în public și mă bucur că se întâmplă și în România evenimente care să aducă un plus de calitate în spectacolul de balet. E important în condițiile în care am început să văd tineret aici. Ăsta e un lucru optimist și sper să se întâmple din ce în ce mai mult. Sper să devină din ce în ce mai accesibil și sper să fie pus mai presus de distracțiile pe care le adoptă tineretul în perioada actuală.

Reportaj realizat de Lucian Haralambie