Arhivă : Cronici Înapoi

Stagiunea de Marți Seara - 5 noiembrie 2013

Publicat: miercuri, 6 Noiembrie 2013 , ora 13.31

"A început cea de-a cincea stagiune și, mă bucur să spun, a cincea stagiune din proiectul Stagiunea de Marți Seara. Ne bucurăm că avem din ce în ce mai mult public și ne bucurăm de ajutorul radioului care cu siguranță a jucat un mare rol în succesul nostru. Și-n acest sezon aducem pe cât se poate de mulți tineri la început de carieră, dar care au totuși consacrări, tineri care studiază în străinătate, dar și unii dintre tinerii membri ai Filarmonicii noastre cum este chiar astă seară cazul." - muzicologul Cristina Sârbu în debutul serii de 5 noiembrie 2013 de la Sala Mică a Ateneului Român - o sală cu o acustică ideală pentru muzica de cameră interpretată cu pasiune, sensibilitate și o atentă creionare stilistică a creației romantice de Cvartetul Virtuoso.

"Plăcerea de a cânta" pare a fi sintagma care i-a reunit pe violoniștii Viorel și Monica Buștean, violista Luiza Iorga și violoncelistul Dan Joițoiu într-un cvartet care a luat ființă în 2012. Format din membri ai orchestrelor: Filarmonica ,,George Enescu", Orchestra Națională Radio și Opera Națională București, Cvartetul Virtuoso și-a propus să abordeze un repertoriu cât mai variat pentru a dezvălui publicului frumusețea fiecărei epoci muzicale. O seară emoționantă au oferit cei patru muzicieni, emoție perpetuată și la final prin glasul violonistei Monica Buștean:

"Ne-am simțit foarte bine pe această scenă unde am abordat un program foarte greu. Nu am crezut atunci când ne-am apucat de el că va fi atât de greu de susținut până la capăt, dar sper că am reușit… Alegerea programului a fost destul de ușoară. Am trecut prin acest Schubert fiecare la rândul nostru și am ascultat total întâmplător Mendelssohn - Cvartetul nr. 2 - care ni s-a părut atât de apropiat ca stil și ca tonalitate de Schubert, încât ne-am gândit că cel mai bine ar da să cântăm împreună cele două cvartete într-un recital."

Cvartetul Virtuoso sau patru muzicieni cu o gândire muzicală bine conturată și cu o sonoritate omogenă care în seara zilei de 5 noiembrie 2013 s-au oprit asupra repertoriului romantic prezentând publicului Cvartetul nr. 2 în la minor de Felix Mendelssohn și Cvartetul nr.14 în re minor "Moartea și Fata" de Franz Schubert. O seară apreciată de un public numeros, care a răsplătit cu aplauze îndelungi evoluția muzicienilor, un public în care s-a regăsit și muzicologul Laura Manolache:

"Un program pe cât de dificil, pe atât de frumos prezentat de acest cvartet care debutează astăzi într-o nouă formulă, alături de membrii fondatori - la violoncel Dan Joițoiu. Îi așteptăm în viitoare apariții… Prin cvartetele de Mendelssohn și Schubert promit să fie un ansamblu de forță."

Jeanine Costache