Arhivă : Cronici Înapoi

(Doar) Cinci lucruri despre Alexandru Tomescu și Turneul Național Stradivarius Bach to Basics

Publicat: joi, 30 Mai 2013 , ora 14.24

Dragi cititori, tot eu am semnat și cronica ce a urmat debutului Turneului Național Bach to Basics de la Brașov, din 10 mai. Pentru că atunci v-am descris întreg recitalul și pentru că oricum nu există cuvinte mai capabile decât muzica de a descrie acest spectacol deosebit, aș vrea să fiu schematică de data aceasta și să amintesc câteva amănunte esențiale care au făcut din evenimentul de aseară și din întreg acest turneu, un eveniment unic în România.

1. Alexandru Tomescu a susținut ieri seară (29 mai 2013) ultimul recital din cadrul Turneului Național Stradivarius Bach to Basics. Evenimentul a fost găzduit de Catedrala Sf. Iosif. Deși recitalul era programat pentru ora 20.00, publicul a sosit cu două ore mai devreme pentru a-și ocupa loc. Practic oameni de toate confesiunile au asistat la serviciul divin romano-catolic pentru a fi siguri că vor avea loc la recital.

2. Biserica a fost atât de plină încât literalmente era greu să nu te lași copleșit de căldură și aglomerație. Ce-i drept, cum a intrat pe scenă Alexandru Tomescu, totul s-a limpezit, pentru că muzica lui Bach a început să curgă exact ca un izvor clar de lumină. Totul s-a topit dintr-o dată, încât cred că am avut cu toții senzația că ne aflam singuri în fața unui miracol.

3. Țin minte că Alexandru a declarat odată că sunetul cel mai bun pe care îl poate da vioara se produce exact înainte să se rupă coarda și că violoniștii sunt într-o permanentă căutare a acelui sunet. Cu siguranță Alexandru Tomescu l-a găsit. Tot recitalul a avut acest sunet deoarece o coardă chiar a cedat fix în prima parte a ultimei Partite - cea de-a treia. Micul accident nu a știrbit cu nimic desfășurarea concertului, după câteva minute de aplauze în care publicul și-a arătat suportul, coarda a fost înlocuită și Partita reluată, dar sunetul a continuat să aibă aceeași intensitate, limpezime și rezonanță.

4. Faptul că intrarea a fost gratuită nu a însemnat decât că dezideratul lui Alexandru Tomescu - acela ca muzica clasică să ajungă la toată lumea - s-a îndeplinit. Fie că au stat jos sau în picioare, oamenii au ascultat cu cel mai mare respect posibil întregul recital, aplaudând generos atunci când a fost cazul. Atmosfera a fost una deosebită. Nu a fost un concert obișnuit, s-a simțit că între artist și public a existat o comuniune specială.

5. Alexandru ne-a demonstrat că muzica într-adevăr ne face mai buni. După cum știți, Turneul Stradivarius Bach to Basics a fost dedicat Fundației Hope and Homes for Children România, organizație pe care violonistul o susține din 2012. Cu ajutorul lui Alexandru Tomescu și a muzicii de Bach, bucureștenii au adus noi speranțe pentru copiii abandonați, mărindu-le șansa să aibă parte de un cămin și o familie. Suma strânsă din donațiile de la București s-a ridicat la 8.912 lei. În total publicul din cele 12 orașe vizitate de Turneul Național Stradivarius Bach to Basics a donat 57.749 lei care se vor îndrepta către construirea unor case de tip familial în Sectorul 6 al Capitalei, destinate copiilor orfani cu dizabilități.

Petra Gherasim