Arhivă : Cronici Înapoi
Turneul 'Flautul de aur' - gata de start
Marți, 21 mai 2013, s-a desfășurat conferința de presă ce anunță lansarea celei de-a treia ediții a Turneului "Flautul de aur", organizată de Radio România Cultural în parteneriat cu Fundația Marconi și Asociația Culturală Accendo. Cum a pornit ideea acestui turneu aflați chiar de la flautistul Ion Bogdan Ștefănescu:
«Ideea mi-a venit provocat fiind de inițiativa Radio România Cultural de a realiza turnee cu instrumente rarisime și ei au început acest periplu muzical cu ajutorul violoniștilor noștri celebri, Alexandru Tomescu, Liviu Prunaru, Gabriel Croitoru, toți cântă pe viori de colecție -Stradivarius sau Guarnieri, și pentru că și eu am avut norocul să cânt pe un flaut de o asemenea prețiozitate m-am gândit că ar putea să includă în această selecție de elită a turneelor pe care ei le organizează și acest flaut de aur, deoarece este într-adevăr un instrument foarte rar, unic de fapt la noi în țară. E un fel de deziderat de al meu a reuși să impun în plan muzical în România flautul ca instrument solistic.»
Între 27 mai și 14 iunie, Ion Bogdan Ștefănescu și Horia Mihail vor prezenta publicului din 7 orașe ale țării 23 de piese pe care flautistul le-a oferit de-a lungul timpului ca semn de mulțumire pentru aplauzele primite după concerte. Este vorba despre bisuri ce pornesc de la perioada barocă, trecând prin classicism, romantism și ajung până la muzica zilelor noastre. "Un fel de cocktail stilistic, în care piesele au calitatea de șlagăre, în interpretarea cărora dificultatea constă tocmai în succesiunea rapidă a stilurilor", după cum a declarat Ion Bogdan Ștefănescu. Alături de acesta, au luat cuvântul la conferința de presă ce a avut loc marți, 21 mai, Oltea Șerban Pârâu, redactor șef Radio România Cultural și pianistul Horia Mihail. Detalii despre program ne-a oferit într-un interviu Ion Bogdan Ștefănescu:
«Sigur, programul trebuia schimbat, nu atinsesem toate centrele culturale importante în prima ediție, apoi cea de-a doua ediție a urmat destul de repede, oamenii au cerut acest recital în diverse centre culturale și atunci am considerat că e bine să păstrăm programul. De data aceasta însă am ales o idee pe care o păstrez în mintea mea de multă vreme, am și testat-o acum 10 ani la Ateneul Român, însă la vremea aceea mentalitatea destul de încorsetată a secretarilor muzicali nu m-a lăsat să folosesc denumirea "recital de bisuri". Au vrut neapărat să-i spună "bijuterii muzicale" sau "miniaturi muzicale", dar mi se pare mult mai cinstit față de public și mult mai atractiv, mai ales acum, în timpul nostru, să denumești chiar așa un recital, pentru că asta sunt de fapt piesele.»
Printre compozitorii incluși în programul turneului se numără Johann Sebastian Bach, Antonio Vivaldi, Ludwig van Beethoven, Robert Schumann, Claude Debussy, George Gerswhin și Johnny Răducanu. Prin acest colaj de piese foarte cunoscute, turneul dorește să atragă spre sălile de concert orice iubitor al muzicii, indiferent de vârstă sau de preferința pentru o epocă muzicală sau alta. Orașele în care va putea fi ascultat în acest an "Flautul de aur" sunt Craiova, Caracal, Pitești, Ploiești, București, Oradea și Tulcea.