Arhivă : Cronici Înapoi
Colegiul Național de Muzică 'George Enescu' are o nouă sală de concert
Șapte ani au trecut de când am absolvit Liceul de muzică - acum, Colegiul Național "George Enescu". Timpul a trecut peste noi; liceului i-a oferit seva noilor generații de tineri artiști, mie - un fir de păr alb și, sper, ceva maturitate în gândire. Joi m-am întors pe holurile școlii cu ocazia inaugurării noii săli de concerte "Ion Voicu". Opt ani a durat renovarea cu fonduri europene, dar s-a dovedit reușită. Am găsit-o frumoasă, luminoasă, cu o acustică bună. La fel ca în cei doisprezece ani petrecuți aici, semnătura lui George Enescu tronează și acum deasupra scenei colegiului, care a aniversat 55 de ani în 2013. La acest important și sentimental eveniment au participat doi foști absolvenți, acum - mari nume ale scenei muzicale românești. Ion Bogdan Ștefănescu a prezentat copiilor două lucrări - una pe impresionantul flaut-bas, cealaltă pe prețiosul Muramatsu.
«Am terminat Liceul "George Enescu" în 1987. E adevărat că nu l-am mai vizitat de foarte multă vreme, dar din câte aflu și din presă și din ce se întâmplă în general în viața muzicală, văd că există performanțe tot mai mari și asta este extraordinar! Cu o astfel de sală, Liceul de muzică intră categoric într-un circuit muzical important al țării.» - Ion Bogdan Ștefănescu
A doua invitată a fost mezzosoprana Oana Andra, prim-solistă a Operei Naționale București:
«Acustica este minunată, mai ales pentru un cântăreț care este puțin prins de viroză, cum mi s-a întâmplat din păcate mie astăzi. Dar m-a ajutat enorm acustica și m-am simțit în largul meu. Emoțiile și amintirile mă năpădesc cu drag și cu melancolie. Mă bucur să mă uit în urmă și să văd că drumul pe care l-am parcurs până acum este cel la care m-am așteptat și pe care mi l-am dorit.»
Joi seară au urcat pe scenă atât invitații speciali, cât și cei mai talentați elevi ai colegiului - toți câștigători la Olimpiada de muzică din acest an. Catalizatorul principal în proiectul de renovare a sălii de concert a fost Cristina Sebastian, directoarea Colegiului Național de Muzică "George Enescu":
«Este un proiect de acustică gros de vreo 300-400 de pagini, pus la punct de către domnul profesor Smigelschi. Este acustician și dumnealui a avut grijă ca fiecare detaliu să fie așa cum trebuie pentru ca acustica să fie performantă. Dorim să fie o sală care să intre în circuitul concertelor.»
Cel care a învățat generații de tineri istoria muzicii, armonie și contrapunct, cel care și-a dăruit o mare parte a vieții învățământului și artei sunetelor este criticul muzical Dumitru Avakian - o prezență constantă în sfera concertistică bucureșteană:
«Mă bucur că am rămas alături de acești minunați tineri. Este, pentru mine, o imensă bucurie și, de ce să nu o spun, chiar mândrie că am fost alături de acești tineri care au crescut spre binele nostru, al tuturor și al țării.»