Arhivă : Cronici Înapoi
Ascultă 5 minute de muzică clasică într-o școală din Timișoara
Reporterul Radio Timișoara, Alexandra Didilescu, a fost într-o școală din Timișoara, pentru a surprinde reacțiile elevilor și profesorilor.
"Muzica, pentru mine, este un lucru extraordinar. A fost creat cu scopul de a-ți exprima sentimentele liber, într-un mod mai diferit. Te face să simți bucurie, fericire: Mozart, Beethoven, Chopin, Schubert și unul nou descoperit acum, Ludovico Einaudi."
"Muzica pentru mine e vitală, înseamnă mult pentru mine. Mai ales muzica clasică. De muzica comercială te plictisești la un moment dat. Nu mai e interesantă după un anumit timp, dar muzica clasică mereu renaște."
Surprinzător cum copii de 10-12 ani știu să vorbească astfel despre muzică și nu despre orice fel de muzică, ci despre cea clasică. Mari compozitori ai veacurilor și arii care au învins trecerea timpului sunt pe înțelesul lor, ba mai mult au devenit o parte necesară în drumul lor către adolescență și maturitate. Elevii Școlii Gimnaziale nr. 18 din Timișoara ascultă în fiecare săptămână muzică clasică, iar apoi sunt încurajați să-și spună părerea, să compare, să se exprime, vizavi de ceea ce le-au transmis ariile, spune profesorul de educație muzicală, Francisca Paidac:
"La clasă observ că elevii, în primă instanță, sunt puțin reticenți, pentru că nu toți au acasă posibilitatea să fie introduși în genul acesta de muzică de către părinții lor, de mici. Însă, dacă reușim să introducem în programul nostru creații cu o melodicitate deosebită, cu o ritmică pregnantă care să îi captiveze, reușim să îi facem să asculte audițiile cu plăcere și poate cu timpul să le rămână în memorie, astfel încât atunci când ajung să le asculte din nou să se bucure de faptul că știu și ei cum este o lucrare de valoare din muzica clasică. Totul depinde până la urmă de noi și de perseverența cu care lucrăm, pentru ca pe parcurs să avem printre noi tineri educați, culturalizați și deschiși către artă."
Viitorul se construiește clipă de clipă și chiar dacă nu găsesc neapărat aceste cuvinte pentru a se exprima, copiii știu ceea ce este până la urmă cel mai important pentru vârsta lor, că muzica clasică le îmbogățește sufletul.
"Te face să te simți, parcă ai fi într-o sală de bal, în timpurile vechi, când erau prinții și ducii, parcă ești într-o sală și dansezi, ești înconjurat de alți dansatori."
"Muzica transmite unele sentimente către oameni, de fericire, de tristețe, cum e Leoncavallo, La commedia e finita, când totul s-a sfârșit."
"Pentru mine, muzica înseamnă să uit de toate problemele. Când ascult mă liniștește. Muzica îi luminează pe oameni și lumea ar fi mult mai frumoasă dacă toți ar cânta sau ar asculta muzică."
"Muzica pe care o ascultăm la radio în fiecare zi sună la fel tot timpul. Muzica clasică e diferită."
"Părinții mei nu prea ascultă muzică clasică. Ei ascultă mai mult hip-hop, manele și la ora de muzică s-a întâmplat ca doamna profesoară să ne pună pe un laptop muzică clasică. Și am ascultat și mi-am dat seama că îmi place foarte mult."
Iar cadrele didactice se arată deschise spre a încuraja și susține ideea audițiilor de muzică clasică la orele de curs. Directorul adjunct al Școlii Gimnaziale nr. 18 din Timișoara, Mariana Stanciu:
"Acest proiect este binevenit în școala noastră și la vârstele de copii pe care noi îi școlarizăm, respectiv gimnaziu și primar, doamna profesoară a reușit să implice copiii prin activitățile pe care le desfășoară la orele de educație muzicală, prin audițiile acestea și prin cultura muzicală pe care dumneaei o are și care o împărtășește copiilor, absorb cu drag toate informațiile și chiar se apleacă spre acest gen de muzică, deși știm că la vârstele astea este puțin mai greu pentru ei. Sigur, îi face mai calzi, mai umani și mai liniștiți, mai plăcuți."
Liniștitoare, relaxantă, vitală, educativă. Fiecare copil a găsit câteva cuvinte prin care să caracterizeze muzica clasică. Toți s-au oprit însă asupra aceluiași răspuns la întrebarea Avem nevoie de muzică?
- Da, au spus toți în cor.
"Ascultă 5 minute de muzică clasică" este un proiect ce a debutat în 2010 și se desfășoară bianual. Campania a fost inițiată și este organizată de Cristina Comandașu, redactor șef adjunct Radio România Muzical.