Arhivă : Cronici Înapoi

Pianul călător la Bârlad

Publicat: luni, 22 Aprilie 2013 , ora 12.27

Pianistul care călătorește în toată țara să ducă muzica clasică în casele cât mai multor români a plecat din București sâmbătă, 20 aprilie 2013, pe la ora 13.00. Direcția - Bârlad. La volan - un prieten. Deseori acest prieten merge cu el și conduce mașina. E obositor să conduci 4-5 ore și apoi să te așezi la pian și să cânți. Horia Mihail face asta de vreo șapte ani încoace, de la primul turneu MusicOn din 2006. Ce-l determină? Îmi tot repetă cu modestie și sinceritate în fiecare nou turneu:

«Așa se creează noi melomani, nu aducându-i cu forța în săli de concerte, ci pur și simplu ducându-te tu la ei.»

Au ajuns la Bârlad pe la ora 17.00; la 19.00 este programat concertul - timp cât să-și tragă sufletul și să repete puțin. În fața Pavilionului "Marcel Guguianu" - un fel de casă a artelor dedicată sculptorului român - directorul muzeului, Mircea Mamalaucă, mă asigură că sala va fi plină, cam 300 de locuri are: «Sigur, vor veni cu mare plăcere pentru că este vorba de un mare pianist, care vreau să cred că ne este un apropiat, un amic, să spunem. Noi îl cunoaștem, el ne cunoaște, deci e o întâlnire între prieteni.»

Prieteni cu Horia Mihail și cu muzica clasică au fost cei din public: multe doamne - îmbrăcate cu cele mai elegante taioare din șifonier, domni care le însoțesc și care cumpără caiete program la intrare, chiar și câțiva elevi și cupluri tinere. S-au strâns mai bine de 300 de persoane. Trag concluzia din discuția cu două spectatoare că nu e un eveniment oarecare în oraș.

«E ceva ieșit din comun. Adică nu auzi în fiecare zi așa o lecție de muzică. Eu l-am ascultat la un concert la București. Am ajuns acolo din întâmplare, m-am dus cu niște prieteni. Dacă pentru a asculta un asemenea concert plătești la București tren, cazare, aici, când e pe loc, e păcat să nu-l audiezi. E încântător, e ceva deosebit, e frumos, plăcut!»

E prima dată când ascultați?

«Da. N-am mai fost niciodată, nu l-am mai auzit.»

Alți spectatori s-au alăturat conversației noastre:

«Cântă cu dezinvoltură. Este foarte frumos. Mi-a plăcut. Este simpatic, drăguț și cu stăpânire de meserie. L-am văzut fără note, cântă cu o dezinvoltură extraordinară.»

«E ceva! E un lucru bun că a venit și la noi în oraș. Spectacolul a fost foarte frumos.»

«Venim de la Vaslui special pentru așa ceva. E o nebunie!»

«Vasluiul nu e chiar așa departe, suntem aici, în zonă. Suntem în județ - 50 de kilometri.»

Cum vi s-a părut? Dacă ați făcut 50 de kilometri să-l ascultați…

«A meritat. A fost frumos.»

«Foarte bună inițiativa! Mi-a plăcut și mulțumesc că am avut această ocazie să particip la acest concert.»

Cum s-a simțit pianistul?

«Surprins să văd atâția oameni în jurul pianului și al meu. Dar este un fapt care mă și responsabilizează.»

Cu responsabilitate și dedicație, Horia Mihail cântă și duminică la Tecuci. Acum el probabil doarme, iar pianul urmează să fie descărcat din mașină și dus pe scena casei de cultură, acordat și pregătit pentru concert. Este pentru prima dată când pianistul călător ajunge la Tecuci. Cum va fi, vă spun data viitoare!

Reportaj realizat de Adina Dragomir