Arhivă : Cronici Înapoi
Serată muzicală la Biserica Lutherană din București
Vineri, 19 aprilie 2013, am participat la o nouă Serată muzicală la Biseria Lutherană. Aflat la cea de a doua ediție, proiectul a adus de această dată în fața ascultătorilor două grupuri camerale. Primul dintre ele - un duo format din violonceliștii Ella Bokor și Mircea Marian. Programul - potrivit unui asemenea spațiu - a inclus lucrări din perioada barocă, mai exact Sonata în Sol major pentru două violoncele de Jean-Baptiste Barriere și Duetul pentru două violoncele op.53 nr.2 semnat de Jacques Offenbach, dar și o lucrare romantică - Suita pentru două violoncele op.16 de David Popper.
De ce aceste lucrări? Aflăm de la Ella Bokor:
«Ne-am gândit că barocul se pretează foarte mult unei astfel de săli de concert. În biserică tot timpul acest gen de muzică a sunat foarte bine. Ne-am gândit și la un romantic; iar Popper, pentru că a fost violoncelist și a compus pentru două violoncele, este mare lucru. Din păcate, în romantism și mai departe nu prea sunt compozitori care să dedice un program atât de frumos și de complex pentru două violoncele.»
Partea a doua a adus în fața publicului restrâns din Biserica Lutherană un grup inedit - Dumitrana Gabriel, Magor Szasz, Victor Savca și Andrei Cerevkoff au format un cvartet de contrabași, ansamblu rar întâlnit pe scenele românești. Aranjamentele lucrărilor prezentate au surprins - cei patru trecând foarte ușor de la Johann Sebastian Bach sau Piotr Ilici Ceaikovski la Scott Joplin.
Mai multe detalii despre acest ansamblu aflăm chiar de la unul dintre membrii săi, Magor Szasz:
«Repertoriul acesta îl pregătim de două-trei luni. Ne face o foarte mare plăcere să cântăm aici, mai ales în biserică și mai ales cvartet de contrabași; ne bucurăm să cântăm împreună. Important e să ne integrăm în cvartet și să fim unici - să fim uniți și să cântăm foarte bine.»
Iată și câteva opinii la finalul seratei muzicale:
«Piesele cred că au fost alese foarte bine - și ceva cunoscut, dar și ceva nou. A fost foarte interesant pentru mine pentru că a avut și violoncel și contrabas. Sunt instrumente care îmi plac foarte mult.»
«Cei doi violonceliști au cântat excepțional de frumos și variat și în stil, iar cvartetul de contrabași e un gen mai puțin cunoscut, dar azi au dovedit că acest instrument știe mult mai multe decât să stea acolo în orchestră și să cânte suportul armonic al formației. Chiar au cântat cu plăcere.»
«Mi s-a părut extraordinară ideea concertului în incinta Bisericii Lutherane. Mi se pare că în felul acesta se pune mult mai mult în valoare latura spirituală a muzicii. Un repertoriu foarte bine ales, foarte bine interpretat; pe scurt - un moment de liniște și relaxare în mijlocul unui oraș zgomotos.»